2012-04-20 08:44:14
Φωτογραφία για ΣΤΙ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θύμα της προεκλογικής περιόδου κινδυνεύει να πέσει το τραπεζικό σύστημα καθώς, μετά την μετάθεση των αποφάσεων για την ανακεφαλαίωση, τις τελευταίες ημέρες, ανακύπτει ένας νέος μεγαλύτερος κίνδυνος: η ανέξοδη παροχολογία των κομμάτων για τους δανειολήπτες. 

Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποφάσισαν να πετάξουν στην επόμενη κυβέρνηση την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων ανακεφαλαίωσης, ανοίγουν την αυλαία των προεκλογικών υποσχέσεων, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια για ρυθμίσεις δανείων, μειώσεις επιτοκίων και διατήρηση των γραμμών πίστωσης προς τις επιχειρήσεις.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι καλλιεργούν την αίσθηση πως μετά την ανακεφαλαίωση το Δημόσιο θα μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες την βούλησή του, προτείνοντας ωμές ή συγκεκαλυμμένες κρατικές παρεμβάσεις, που παραπέμπουν σε λογικές της δεκαετίας του 80.

Ο πρόεδρός της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, ζήτησε, πρόσφατα, να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προσέλθουν σε προγραμματική σύμβαση, με το Δημόσιο με την οποία να επιβάλλονται μέτρα όπως η παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της διάρκειάς του δανείου.


Ευθεία κρατική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών προβλέπουν και τα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της φιλελεύθερης Δεξιάς ( «Δημοκρατική Συμμαχία, τη Δράση και την Δημιουργία Ξανά).

Ακόμη όμως και τα κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ και στηρίζουν την κυβέρνηση την Παπαδήμου, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν αποφεύγουν τον πειρασμό της υποσχεσιολογίας προς τους δανειολήπτες, καταθέτοντας προτάσεις ,που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτές από την Τρόικα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να υπάρχουν κυλιόμενες και συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις δανείων, προκειμένου όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του.

"Κάτι τέτοιο γίνεται ήδη", σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί ρυθμίσεις για 800 χιλιάδες δάνεια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ίδιους, το ΠΑΣΟΚ πιέζει, κομψά, τις τράπεζες να προχωρήσουν οικειοθελώς σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων, με όρους αντίστοιχους με αυτούς που εφάρμοσε κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δηλαδή, η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου μισθού και αν υπάρχουν και άλλες πηγές εισοδήματος το 40%.

Οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν την οριζόντια επιβολή των παραπάνω όρων, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί σημαντικά η μέση διάρκεια των δανείων, ξεπερνώντας ακόμη και το προσδόκιμο μέσο όρο ζωής των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζουν δε ότι αντίστοιχης λογικής μέτρα έχουν απορριφθεί στο πρόσφατο παρελθόν από την Τρόικα ή από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και θυμίζουν ότι αν το Δημόσιο επιδιώκει να προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων ελαφρύνοντας το βάρος των νοικοκυριών θα πρέπει να καταβάλει και το αντίτιμο καλύπτοντας τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες.

Παράδειγμα οριζόντιας ρύθμισης αποτελεί και η πρόταση Βενιζέλου περί ακατάσχετου λογαριασμού. Να μην μπορούν, δηλαδή, οι τράπεζες να παρακρατούν από τραπεζικό λογαριασμό δανειολήπτη τη δόση δανείου αν μέσα υπάρχουν λιγότερα από 1.500 ευρώ. Πρόκειται για πρόταση που θίγει κυρίως τράπεζες οι οποίες έχουν χορηγήσει δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους και παρακρατούν τη δόση από τη μηνιαία μισθοδοσία.

Η παροχολογία αυξάνει τις επισφάλειες 

Ήδη πάντως το γεγονός ότι το θέμα της ρύθμισης των δανείων ανακινείται συνεχώς εδώ και μήνες από όλο το πολιτικό σύστημα οδηγεί σύμφωνα με τους ίδια στελέχη σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Δημιουργείται μια νέα γενιά μπαταχτσήδων, που συνειδητά δεν εξυπηρετεί τα δάνειά της προσδοκώντας ότι θα υπάρξει οριζόντιο κούρεμα υποχρεώσεων για νοικοκυριά, λόγω της συνεχούς ανακίνησης του θέματος από τους πολιτικούς», αναφέρει  διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας.

Το παρασκήνιο για τη μετάθεση της απόφασης ανακεφαλαίωσης 

Ο ίδιος εκτιμά ότι στην μετάθεση των αποφάσεων για την ανακεφαλαίωση έπαιξε ρόλο και ο φόβος να μην καταστεί το θέμα αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και εύκολων εντυπώσεων. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έδειξαν απροθυμία ως προς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, φοβούμενοι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κατηγορηθούν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι «τα δίνουν όλα στις τράπεζες». 

Ήδη χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με επιστολή του στον πρωθυπουργό να παγώσουν οι συζητήσεις για την ανακεφαλαίωση, εν όψει των εκλογών, σημειώνοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις διασώζουν τους τραπεζίτες

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αθήνα, Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

«Αξιότιμο Πρωθυπουργό

κ. Λουκά Παπαδήμο

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνησή σας και με την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI), η χώρα μας υποχρεώνεται να δανείζεται εφεξής με όρους που έχουν ως μοναδικό στόχο να την καταστήσουν δέσμια των πιστωτών της (νέα ομόλογα που υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους). Υποχρεώνεται, επίσης, να εφαρμόσει νέα μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας, που προβλέπονται στο δεύτερο Μνημόνιο και τα οποία απομακρύνουν οποιαδήποτε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης αλλά και δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ζημιές από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PSI, αλλά και από τις επισφάλειες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, τις οποίες καταγράφει η έκθεση της εταιρείας BlackRock. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, το οποίο θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης – χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία – και παράγοντα σταθερότητας, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον για τους χιλιάδες εργαζομένους στις τράπεζες. Κατανοούμε τη σημασία ενός επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης, δεν μπορούμε, όμως, παρά να απορρίψουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της τρόικας και των διοικήσεων των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τον τρόπο που προωθείται.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μεθόδευση, με μοναδικό στόχο τη διάσωση των τραπεζιτών και τη μετακύλιση του κόστους διάσωσης στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων.

Επειδή, παρά τις προσπάθειες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός με υπεύθυνο τρόπο, δηλαδή μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τηρείται «σιγή ασυρμάτου» ως προς τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των τραπεζών με δανεικό δημόσιο χρήμα, σας καλούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να απαντήσετε στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Πόσα χρήματα και με ποιες μορφές έχουν δοθεί στις τράπεζες από το πρώτο πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ που είχε διαθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έως σήμερα.

2. Ποιες τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και με πόσα χρήματα.

3. Για ποιο λόγο η κυβέρνησή σας εξαίρεσε την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ και τι προβλέπει ο σχεδιασμός της για τις δύο αυτές τράπεζες.

4. Ποιοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν και πότε κρίνετε ότι οι όροι θα έχουν οριστικοποιηθεί.

5. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δις ευρώ. Ωστόσο, το έσοδο του Δημοσίου, όταν οι τράπεζες αυτές επιστραφούν στους μετόχους τους, θα είναι 16 δις ευρώ. Η διαφορά των 34 δις ευρώ, προφανώς θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ποια είναι η εκτίμηση και η απόφαση της κυβέρνησής σας για το ακάλυπτο κεφάλαιο των 34 δις ευρώ;

6. Επειδή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων, σας ερωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν προβλέπονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και, εάν ναι, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI;

Από το 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρότασή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βασική θέση της είναι πως, όσες τράπεζες γίνονται αποδέκτες στήριξης από το ελληνικό Δημόσιο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, θα πρέπει να περνούν στη ιδιοκτησία του Δημοσίου, υπό κοινωνικό έλεγχο.

Σήμερα, η πρόταση για ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα είναι πιο επίκαιρη και πιο ρεαλιστική από ποτέ.

Η πρότασή μας αυτή εξυπηρετεί τρεις άμεσες ανάγκες:

*Τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, σε συνδυασμό με την πρακτική του τραπεζικού αποκλεισμού, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δυναμική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας.

*Τις ανάγκες της ανάπτυξης. Διότι, το τραπεζικό σύστημα υπό τον έλεγχο των τραπεζιτών, αποδείχτηκε ότι έχει συμφέροντα απολύτως ασύμβατα με τα συμφέροντα της οικονομίας και της κοινωνίας.

*Τις ανάγκες της σταθερότητας και της προστασίας των καταθέσεων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, υπό το μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασώζουν τους τραπεζίτες.

Γνωρίζοντας ότι έχετε δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, λίγες μόνο μέρες πριν εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες, σας ζητάμε, έστω και τώρα, να παγώσετε αυτές τις αποφάσεις.

Ειδάλλως, τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα τις αλλάξει ο λαός στις 6 Μαΐου.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ»
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ