2024-01-19 15:45:27
Φωτογραφία για Βεβαίωση οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο με ένα “κλικ”



 Συνολική εικόνα των οφειλών τους προς τις τράπεζες, τους servicers, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου μπορούν να έχουν πλέον οι πολίτες με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο gov.gr που βγήκε στον “αέρα” την περασμένη εβδομάδα.

Εντός 15 ημερών, οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά την “ακτινογραφία” των οφειλών τους (ληξιπρόθεσμων και μη) χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν σε κάθε φορέα χωριστά και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κάποια δημόσια υπηρεσία.

Η βεβαίωση αφορά το σύνολο των ρυθμισμένων οφειλών των πολιτών τόσο προς τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης (servicers) όσο και των ασφαλιστικών ταμείων και, φυσικά, της ΑΑΔΕ.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, για την έκδοση της βεβαίωσης, είναι προϋπόθεση οι οφειλέτες να συναινέσουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Το σημείο αυτό, ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί “αγκάθι” για μεγάλη μερίδα οφειλετών καθώς, όπως αποδείχθηκε σε προηγούμενες πρωτοβουλίες της Πολιτείας για στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη -πιθανότατα λόγω της άρσης απορρήτου.

Η νέα, σημαντική δυνατότητα παρέχεται στους πολίτες σύμφωνα με τον νόμο υπ’ αριθμ. 4738 του 2020 ο οποίος τροποποιήθηκε το 2023 (νόμος υπ’ αριθμ. 5024) από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.



Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας ως προς τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ιδίως προς τον ιδιωτικό τομέα όπου η ενημέρωση πολλές φορές δεν είναι ούτε άμεση ούτε ακριβής -σε αντίθεση με τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ

Πηγή: capital.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ