2012-04-06 09:09:50
Φωτογραφία για Η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ
του Κώστα ΡοδινούΣε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικέςαναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ τούτη τη φορά  αδυνατεί  να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.Ηττημένο κοινωνικά και πολιτικά καιαπαξιωμένο ηθικά θα όδευε προς τις εκλογές απολογούμενο. Με σχεδόν βεβαία τησυντριβή.Γιαυτό και δοκίμασε, παντοιοτρόπως,να μεταθέσει για αργότερα το «πικρό ποτήριο»,  παρατείνοντας το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, και  «προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα»! Που μπορεί να  ελπίζει;Πρώτον, να επιβάλλει  την ατζέντα των εκλογών, δηλαδή η πολιτική αντιπαράθεση να κινηθεί γύρω απότους άξονες που έθεσε η τρόϊκα. Ετσι, ευελπιστεί  να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια συζήτηση για το ποιος μπορεί να εφαρμόσεικαλύτερα το μνημόνιο! Ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής, με άλλα λόγια.

Δεύτερον, στην πολυδιάσπαση  της κεντροδεξιάς. Γιατί  μια ενιαία κεντροδεξιά θα μπορούσε όχι μόνο νακερδίσει τις εκλογές, αλλά  ναδημιουργήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να  στηρίξει  μια δυναμική πολιτική μεταρρυθμίσεων.


Τρίτον, στη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ! Οτανακόμα και ο ...θεωρητικός του Τιτανικού, έχει το θράσος να προτείνεισυγκυβέρνηση, αντιλαμβάνεσθε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα και πόσο ξέμειναναπο λύσεις και ιδέες  στο κόμμα τουΒενιζέλου.  Ομως, αν η συγκυβέρνησηφαντάζει σωτήρια λύση  για το ΠΑΣΟΚ,μπορεί να αποδειχθεί η ...Αχίλλειος πτέρνα της Ν.Δ.

Η ατζέντα των εκλογώνΈνα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, μετη συνδρομή των ΜΜΕ και τις συχνές παρεμβάσεις της τρόϊκα,  η συζήτηση επικεντρώνεται στα  μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την επόμενηκυβέρνηση. Αρχικά μιλούσαν για 11 δις, στη συνέχεια έφτασαν στα 14.5 δις καιπάει λέγοντας. Επειδή  …εξοικειωθήκαμε  με τα …δις, τα ποσά είναι ιλλιγιώδη, ειδικά σε μια οικονομία που έχεικαταρρεύσει. Πρόκειται για το 7% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τηναγορά.  Και ο πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει τις συνέπειες: εμβάθυνση τηςύφεσης! Εμβάθυνση της ύφεσης, σημαίνει νέα μέτρα! Καιρός κάποιος να  πεί: «φτάνει πιά. Η κοινωνία δεν αντέχειάλλο!»Ο  κ. Βενιζέλος θα εμφανισθεί στον ελληνικό λαό,με τη λεοντή του PSI και της νέας δανειακής, και θα ζητήσει την ψήφο του για να ολοκληρώσειτη….σωτηρία της χώρας. Ποια σωτηρία; Κατά τη Fitch, το ελληνικό χρέος το 2013 θα ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ! Θυμίζω, ότι τοπαρέλαβαν  στο 118%!!!

Θα είναι στρατηγικό  λάθος, αν η ΝΔ εμπλακεί σ’ αυτή τησυζήτηση. Γιατί πώς να πείσεις τον άνεργο που έχασε τη δουλειά του, τονσυνταξιούχο που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται, τον νεοπροσλαμβανόμενο πουπαίρνει κατώτατο μισθό …φιλοδώρημα και τον μικρομεσαίο που έκλεισε η επιχείρησήτου και τον κυνηγάν τα χρέη, και όλα αυτά εξ αιτίας του μνημονίου, ό,τι μια  καλύτερη  εφαρμογή, θα βελτιώσει την κατάστασητου;

Επομένως, η ΝΔ πρέπει να μεταφέρειτην ατζέντα  στην ανάπτυξη.  Να παρουσιάσει μια άλλη πρόταση.  Όχι γενικόλογες αναφορές και λόγιατου αέρα, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για την  επανεκκίνηση  της οικονομίας. Μέτρα άμεσης δράσης. Καλός ο στόχος για τους  …αυτοκινητοδρόμους, αλλά ο άνεργοςστο Πέραμα, που δεν μπορεί να φροντίσει την οικογένειά του, δικαίως θααναρωτηθεί: «εμένα τι με νοιάζει;»    Η οικονομία μας χρειάζεται επειγόντωςμιας ευρείας κλίμακας αναπτυξιακά έργα που θα προσφέρουν  εισόδημα και ελπίδα στις τοπικέςκοινωνίες.Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρέπεισχετικά  άμεσα να  προωθήσει μέτρα  ανακούφισης των νοικοκυριών που δεν θα επιβαρύνουν τον  κρατικό προϋπολογισμό.Ομως, πολύ φοβούμαι οτι  στη ΝΔ, καθυστερούν επικίνδυνα. Υποτίθεται οτιβρισκόμαστε ένα μήνα πριν τις εκλογές και δεν έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμά!Τι περιμένουν;

Η πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάςΕίναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικάπου ο χώρος της κεντροδεξιάς πηγαίνει στις εκλογές  κατακερματισμένος σε επίπεδο κορυφής.Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η βάση την ημέρα των εκλογών. Ολοι αυτοί οι νεόκοποι (αλλά καιπαλαιότεροι) σωτήρες ωθούνται από προσωπικά κίνητρα. Προφανώς και το «όχι» στο μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία. Όμως,είναι φαιδρό να έχεις ψηφίσει την Κυβέρνηση Παπαδήμου, αποστολή της  οποίας ήταν  συγκεκριμένο  έργο και στη συνέχεια  να παριστάνειςτον …αντιστασιακό  καταψηφίζοντας το έργοπου ανέλαβε να υλοποιήσει! Δηλαδή ο  νυνΓραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των ΑΝΕΛ, δεν ήξερε τι ψήφιζε  όταν έλεγε «ναι» στον Παπαδήμο;Αργότερα είδε το …φώς της αληθείας;

Το αυτό ισχύσει και για τον...εμπνευστή της  πρωθυπουργίας Παπαδήμουκαι πρώην κυβερνητικό εταίρο. Είναι οξύμωρο να επαίρεται ο κ. Καρατζαφέρης για τηστήριξή του στο Μνημόνιο Ι και να ανακαλύψει τα δεινά του Μνημονίου ΙΙ.Ετσι, πολλά θα εξαρτηθούν από τηπροεκλογική στρατηγική που θα υιοθετήσει η ΝΔ για την αντιμετώπισή τους. Καθοριστικοί αναμένεται να είναιοι  τρείς παράγοντες: πρώτον οι«εμφύλιες» συρράξεις διεξάγονται με μεγαλύτερη ένταση και φανατισμό. Δεύτερον,οι ελπίδες των μικρών αυξάνονται, όσο αποδυναμώνονται οι μεγάλοι. Τρίτον, ηπολυδιάσπαση καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά συνέπεια η ΝΔ οφείλει πρωτίστωςνα απευθυνθεί στη βάση για να επιτύχει μεγαλύτερη  συσπείρωση. Δεύτερον, να αποδομήσει  με συγκροτημένο  λόγο τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες διακυρήξεις.Τρίτον, να «βγάλει» μπροστά στελέχη που μπορούν να συνομιλήσουν με την κοινωνίαΤέταρτον, να θέσει ξεκάθαρα τοδιακύβευμα των εκλογών: Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν κυβέρνηση. Μπορούμε ναδιαμαρτυρόμαστε όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου. Στην παρούσα δε  κρίση, η χώρα έχει ανάγκη απο μια ισχυρήκυβέρνηση. Η ακυβερνησία απλώς θα επισπεύσει το μοιραίο.  ΣυγκυβέρνησηΣτο ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες τα δίνουν όλαγια το «μεγάλο συνασπισμό». Η ιδέα έχει ισχυρούς «εσωτερικούς» και«εξωτερικούς» φίλους. Και ασκούνται παντός είδους πιέσεις προς τούτο. Ηπροοπτική εξουσίας, έστω και μοιρασμένης, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά. Οκομματικός στρατός μπορεί να ελπίζει για κάποια λάφυρα.Ομως, στη Ν.Δ. οφείλουν νααντιληφθούν  πώς όσο διαιωνίζεται  η συζήτηση (και θα συνεχίζεται μέχρι την ημέρατων εκλογών), η βάση της θα αποσυσπειρώνεται! Γιατί ο κόσμος της ΝΔ .... «δενξεχνά τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ»!!! Η προοπτική μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης με τοΠΑΣΟΚ μπορεί να αποβεί παραλυτική για τη βάση της ΝΔ με αποτέλεσμα είτε νακρατήσει πολλούς νεοδημοκράτες στο σπίτι τους, είτε να τους  εξαναγκάσει να διαβούν το Ρουβίκωνα προςόμορα κόμματα.Ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ.  δεν είναι η Αριστερά (οι συχνές επιθέσειςεναντίον της επαναπατρίζουν στο ΠΑΣΟΚ δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του πουείχαν βρεί καταφύγιο κυρίως στον κ. Κουβέλη). Ούτε το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη,που θα αγκομαχήσει για να μπεί στη Βουλή και ακόμα είναι αμφίβολο αν θα τοκαταφέρει. Ούτε βέβαια ο κ. Καμμένος μια και το πρόγραμμα που ανακοίνωσεστερείται σοβαρότητος, ενώ και ο ίδιος λαϊκίζει αφόρητα. Αν η ΝΔ αποκτήσει δυναμική εξουσίας,οι ΑΝΕΛ δεν θα την αποτρέψουν. Οπως δεν είχε αποτρέψει την δυναμικήΚαραμανλή  ο κ. Καρατζαφέρης.

Βασικοί αντίπαλοι της ΝΔ παραμένουν  οι «ευαγγελιστές του Μνημονίου», δηλαδή οικύριοι Παπανδρέου-Βενιζέλος- Παπακωνσταντίνου-Λοβέρδος. Αυτοί εξέφρασαν με τιςπολιτικές τους το πιο απεχθές πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής.Αυτοίευθύνονται, εν πολλοίς, για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Επομένως,συγκυβέρνηση μαζί τους είναι αδύνατη γιατί θα ισοδυναμεί με απόδοση χάριτος!Τόσο απλό είναι! Και αυτό δεν αρκεί να το λές! Πρέπει να δεσμευτείς οτι θα τοπράξεις!

Συμπέρασμα:  Αναμφίβολα οι επικείμενες εκλογές θα δοκιμάσουντις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος. Από την άλλη, θα αποτελέσουν και μιαάσκηση υπευθυνότητας για τον ελληνικό λαό. Αν δεν αντέξει το σύστημα και αν...αποτύχουμε στην άσκηση, το βράδυ των εκλογών μπορεί να ανοιχτούμε σεαχαρτογράφητα νερά.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον ποιητή ΔημήτρηΙατρόπουλο γιατί μια εκτενής συζήτηση μαζί του, που πάντα είναι ένα σεμινάριο,απετέλεσε την αφορμή για αυτό το άρθρο. πηγη:antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ