2012-04-06 09:06:07
Φωτογραφία για Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις
Μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα οι διοικήσεις των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας θα πρέπει να έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τα τελικά, αναλυτικά, σχέδια τους για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους από τα οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέλλον τους.

Η ΤτΕ, από κοινού με την αμερικανική εταιρία Bain, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της, θα αναλάβει να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσει, ως προς το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμα και είτε να δώσει το πράσινο φως, για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, είτε να ανάψει το κόκκινο, που θα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για κάποιες απ αυτές τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το «στρατόπεδο» των τραπεζικών διοικήσεων επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι τα λεφτά που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους, θα ξεπερνούν κάθε …όριο. Οπερ σημαίνει ότι μέσω των αυξήσεων, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν όσα θα προβλέπουν τα σχέδια που θα κατατεθούν σε λίγες ώρες από τώρα.


Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται ότι στο σύνολο τους οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκασθούν, εκ των πραγμάτων, να καταφύγουν στις «υπηρεσίες» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μόνο που αυτή η προσφυγή θα σημάνει παράλληλα και την κρατικοποίηση τους. Με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την επόμενη μέρα τους.

Η εξέλιξη αυτή, ασφαλώς, δεν προκαλεί κύματα …ενθουσιασμού στις τάξεις των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως διαπιστώνουν ότι δεν έχουν άλλες εναλλακτικές. Και κάπως έτσι θα αναγκασθούν να ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία και να πιουν κι αυτό το «πικρό ποτήρι».
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ