2013-02-21 12:05:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Να λειτουργήσουν σε στεγασμένους χώρους όλα τα περίπτερα, λέει η Κοινο_τοπία
Την άμεση κατάργηση κάθε σχολάζοντος (κλειστού) περιπτέρου και τη μη έκδοση σχετικού πίνακα στο μέλλον

Οι δραστικές μεταβολές που επέρχονται από την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (Ν. 3919/2011) σε σειρά αυστηρά οριοθετημένων (κλειστών) επαγγελμάτων περιλαμβάνουν την απελευθέρωση και ενός που συνιστά μια (αρνητική) ελληνική ιδιαιτερότητα: των περιπτέρων πάνω σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζοδρόμους.

Είναι κοινή αντίληψη ότι ο υπερβολικός αριθμός περιπτέρων ακόμη και σε στενά πεζοδρόμια αποτέλεσμα πολιτικής ευνοιών εκ μέρους των νομαρχιών παλαιότερα και των δήμων, προκαλεί προβλήματα στην κίνηση των πεζών και συνιστά δυσανάλογη θυσία κοινόχρηστου χώρου.

Επομένως είναι η ώρα, μετά την παύση των δυνατοτήτων να ασκηθεί η όποια κοινωνική πολιτική μέσω της χορήγησης αδειών περιπτέρου, αλλά και τη γνωστή σοβαρή πτώση των ενοικίων, να εφαρμοσθεί μια πολιτική όχι απλά εξορθολογισμού των όρων λειτουργίας των περιπτέρων αλλά πλήρους έστω και σταδιακής απομάκρυνσής τους από πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομους. Ας λάβουμε ακόμη υπόψη ότι μέσα από ένα δαιδαλώδες πλαίσιο αλληλοαναιρουμένων διατάξεων, έφτασαν να καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο από τον προβλεπόμενο χώρο με ψυγεία και προθήκες, έχουν γίνει μικρά σούπερ μάρκετ.


Μπορούμε και αυτό προτείνουμε προς το Δήμο Πατρέων, να αρχίσουμε με την κατάργηση των λεγομένων σχολαζόντων περιπτέρων. Έκλεισαν ως μη αποδοτικά, ας απαλλάξουμε άμεσα τους κοινόχρηστους χώρους από την επιβάρυνση που προκαλούν.

Προτείνουμε ειδικότερα:

Την επιμελή κατεδάφισή τους και την πλήρη αποκατάσταση του δαπέδου ώστε να μην απομένουν επικίνδυνα εμπόδια από σίδερο ή τσιμέντο στα πεζοδρόμια και πλατείες

Την καταγραφή όλων των περιπτέρων που βρίσκονται σε στενά πεζοδρόμια και τη λήψη μέτρων για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση τους εκτός κοινοχρήστων χώρων

Γενικότερα, τον προγραμματισμό μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ύψους των προβλεπόμενων για το 2014 τελών, ώστε με σταθερό ρυθμό να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση της μέγιστης πλειοψηφίας των λειτουργούντων στην πόλη μας περιπτέρων σε άνετους χώρους εκτός πεζοδρομίων και πλατειών, προς αναβάθμιση εξάλλου και της ίδιας της λειτουργίας τους

Αν η οικοπεδοποίηση μέρους των (ανεπαρκών έτσι κι αλλιώς) κοινοχρήστων χώρων μας στις μεταπολεμικές περιόδους είχε κάποιο κοινωνικό νόημα σήμερα δεν είναι παρά πλήρως αναιτιολόγητη μείωση των δικαιωμάτων των πεζών και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής.

Πρέπει να τολμήσουμε, εδώ και τώρα, να απαλλάξουμε τους κοινόχρηστους χώρους μας από μια άσκοπη πια και παρωχημένη επιβάρυνση.

Πρόσθετες πληροφορίες: Η πολιτική χορήγησης αδειών περιπτέρου επί κοινοχρήστων χώρων, ήδη από την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, αποσκοπούσε στην αποκατάσταση των αναπήρων πολέμου, κοινωνική κατηγορία που, με την παρέλευση των δεκαετιών, είτε τείνει να εκλείψει είτε έχει περάσει στη σύνταξη. Ήδη νομοθετήθηκε η απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται πως οι υφιστάμενες άδειες περιπτέρων διατηρούνται σε ισχύ αλλά δε μεταβιβάζονται, ούτε κληρονομούνται, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι δικαιούχοι τους θα υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου. Θα απαγορεύεται ακόμη η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και εγκυκλίους που έχουν ήδη εκδοθεί, οριστικοποιείται η άρση των περιορισμών χορήγησης αδειών για το επάγγελμα του περιπτερούχου υπέρ συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ