2012-12-17 12:26:03
Φωτογραφία για Δεν περίμενα την ηγεμονική στάση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
της Αθηνάς Θεοδωράκη

Σοβαρή και καυστική κριτική ασκεί ο Γερμανός καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου Μένριχ Ούλι, στην «ηγεμονική στάση» που εκδηλώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανία και αναρωτιέται «γιατί δεν υπάρχει μια γενική κατακραυγή» από τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Ούλι βρέθηκε στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες μέρες, παρουσιάζοντας σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές το τελευταίο του πόνημα που κυκλοφόρησε και μίλησε στο MadeinCreta, απαντώντας σε ερωτήσεις για την σκληρή πολιτική που ασκεί η καγκελαρία στη χώρα μας, για αυστηρή, πολλές φορές και κακόβουλη, κριτική του γερμανικού Τύπου, για την Ελλάδα που βυθίζεται στην ύφεση, για το Χίτλερ και για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.

Η συνέντευξη του Γερμανού πανεπιστημιακού έχει ως εξής:

-Βρίσκεστε, κύριε καθηγητά, σε μια χώρα που ο πληθυσμός της τα τελευταία χρόνια, βιώνει ανέλπιστες συνθήκες ζωής. Τι, λοιπόν, θα λέγατε εσείς σήμερα στους Έλληνες που δυστυχούν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας;


«Ξέρω ότι οι Γερμανοί είναι ξερόλες! Θα έλεγα στους Έλληνες φίλους ότι ο καθένας πρέπει να συγκεντρώνεται σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα και να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρει ο τόπος του. Ας θυμηθούν τις αγροτικές δουλειές όσοι τις ξέρουν. Ένας γυρισμός μπορεί να πάει τα πράγματα προς τα εμπρός. Και αυτό το ξέρετε καλά στην Κρήτη, που κάποια προϊόντα έχουν χάσει την αξία τους. Πιστεύω ότι η επιστροφή μπορεί να δώσει προοπτική »Αυτοί που έχουν λογική και διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν δουλειές, ότι η γραφειοκρατία σταματάει τα πάντα, ότι υπάρχει αναξιοπιστία, δεν έχουν σχέδιο. Ξέρω, ότι οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν εμπιστοσύνη και ακούω να λένε ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους πολιτικούς ότι αυτά που τους λένε θα ισχύσουν αύριο. Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα. Ως φιλόλογος που είμαι δεν ξέρω και πολύ καλά, όμως πιστεύω ότι αυτός που θέλει να εργαστεί δεν θα έχει πρόβλημα. Λέγαμε ότι δεν είναι το παν η οικονομία αλλά τελικά και οι φιλόλογοι μιλάνε γι αυτό. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα…»

«ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ»

-Όμως στη δυσκολότερη περίοδο μετά την κατοχή, η Ελλάδα λοιδορήθηκε στον υπέρτατο βαθμό από τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας. Ρωτάω εσάς ως άνθρωπο του πνεύματος και θέλω να πάρω το σχόλιό σας.

«Στο ερώτημά σας υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Ήταν κάποιες φωνές από μια μερίδα του Τύπου, που στη Γερμανία δε θεωρούνται πια αξιόπιστες. Ο Τύπος που ασχολήθηκε πάρα πολύ με το ελληνικό πρόβλημα είναι λίγο δημαγωγικός. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα καθαρά του γερμανικού Τύπου, που αποβλέπει στο τιράζ. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν έπρεπε να δώσει τόση μεγάλη σημασία και απαιτούνταν περισσότερη ψυχραιμία…

»Εγώ ως Γερμανός, που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη μεταπολεμική Γερμανία, δεν περίμενα ότι ο επίσημος γερμανικός πολιτικός λόγος, είκοσι χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας θα ξανακούγονταν με τόση ηγεμονική αξίωση. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν υπάρχει μια γενική κατακραυγή από την Ευρωπαϊκή ’Ενωση για την ηγεμονική στάση που παίρνει ορισμένες φορές η Γερμανία».

-Υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό ζήτημα παρά το ότι έχουν περάσει δεκαετίες από το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές όπως και το κατοχικό δάνειο συνεχίζουν να είναι σε εκκρεμότητα. Τι λέτε;

«Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι το κατοχικό καθεστώς, κατά βάση, λήστευε τα ελληνικά αγαθά. Αν η Γερμανία, λοιπόν, δεχόταν ότι χρωστάει στην Ελλάδα, θα χρωστούσε σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι η Γερμανία δεν μπήκε ποτέ στη λογική των αποζημιώσεων, δεν το ξέρω αυτό…

»Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι στα χρόνια του χιτλερικού καθεστώτος έγιναν εβραϊκές κατασχέσεις κεφαλαίων στη Γερμανία και υπήρχαν, βέβαια, διαδικασίες διεκδίκησης. Και σε αυτά τα πλαίσια δόθηκαν μεγάλες αποζημιώσεις. Αν η Γερμανία έμπαινε σε αυτή τη λογική, τότε θα άνοιγε το βαρέλι που δεν έχει πάτο…»

Ο ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ

-Εσείς τι λέτε για τον Χίτλερ και για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

«Μπορώ να σας πω τι δεν ήταν ο Χίτλερ. Θεωρώ ότι δεν ήταν τρελός και η βασική του ικανότητα ήταν η δημαγωγία. Πιστεύω ότι ο καλύτερος δημαγωγός δεν θα κατάφερνε τίποτα, αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, πρόθυμοι να τον ακολουθούν. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τους πολέμους τους γεννάνε οι περιστάσεις και εφόσον υπάρχουν και δημαγωγοί, θα βρίσκονται και λαοί που θα τους ακολουθούν.

Ο νεοναζισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν διαφέρει πολύ από τη Γερμανία του μεσοπολέμου. Το ανησυχητικό είναι ότι από τη μια μεγαλώνει μια γενιά που δεν βλέπει κανένα μέλλον, και από την άλλη εμφανίζονται δημαγωγοί που έχουν έτοιμες τις εύκολες λύσεις».

-Και μια και αναφερθήκαμε στην κατοχή και στον Χίτλερ θα ήθελα να μου σχολιάσετε τα περί νέας κατοχής που ακούγονται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι με τα όπλα αλλά με το ευρώ.

«Νομίζω, ότι στις μέρες μας στην Ευρώπη τουλάχιστον, οι πόλεμοι δεν γίνονται με τα όπλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε μια δεύτερη γερμανική κατοχή, ας πούμε δεν βλέπουμε αλεξιπτωτιστές να κατεβαίνουν από τον ουρανό. Για την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ, τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα. Η Ελλάδα για να μειώσει το χρέος της αναγκάζεται να κάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αναρωτιέμαι γιατί δεν γίνονται μαζικές μηνύσεις; Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε γιατί η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν ήταν μέλος της και είχε το δικό της νόμισμα, θα μπορούσε να υποτιμήσει τη δραχμή. Ας πούμε η Αμερική μπορεί να απαλλαγεί από τα χρέη της υποτιμώντας το δολάριο, αλλά στη χώρα σας δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι το ευρώ την προστατεύει λίγο από το ξεπούλημα…»

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ