2012-12-17 12:26:36
Φωτογραφία για Ακολουθώντας τις εξελίξεις
ΤΗΝ ΩΡΑ που όλες οι προσπάθειες είναι στραμμένες εκ των πραγμάτων στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του κυπριακού κράτους, στην αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι προωθούν τους σχεδιασμούς τους. Σχεδιασμοί, οι οποίοι περνούν σχεδόν απαρατήρητοι από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτοί οι σχεδιασμοί, έχουν αρχή και τέλος και πρωτίστως έχουν στόχο και επιδιώξεις. Έχει μεταδοθεί από τα κατεχόμενα ότι δυο τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει «δημόσιους» οργανισμούς του ψευδοκράτους. Η πρώτη περίπτωση αφορά, την Turkish Petroleum International Company (TPIC), η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων που θα αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα Γαστριά. Μια δεύτερη κίνηση έγινε μόλις προχθές και σχετίζεται με εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, η οποία ανέλαβε το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

Όπως είναι γνωστό, με βάση και το πρόσφατο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους (2013-2015), μια σειρά από «δημόσιους οργανισμούς», όπως η «αρχή ηλεκτρισμού» και η «αρχή τηλεπικοινωνιών» θα ιδιωτικοποιηθούν και θα περάσουν σε τουρκικά κεφάλαια
. Τι σημαίνει αυτό και πώς διαφοροποιείται η μέχρι σήμερα κατάσταση στα κατεχόμενα; Είναι προφανές ότι η εισβολή τουρκικών κεφαλαίων και η εξαγορά «δημόσιων» εταιρειών αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Μια προσάρτηση που δεν θα γίνει με ανακοινώσεις και πομπωδώς. Θα γίνει με συγκεκριμένα βήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Είναι ένας στόχος που έχει εξαγγελθεί προ πολλού και θα γίνει με εδραίωση και αναβάθμιση της κατοχής.

Μέσα από τις επενδύσεις από την Τουρκία θα επιχειρηθεί η οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ώστε να διευκολυνθούν και οι πολιτικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας για τη διεθνή προώθηση του ψευδοκράτους. Αποτελεί έναν στόχο, ο οποίος δεν αναιρεί ποσώς τον βασικό στρατηγικό στόχο για πλήρη έλεγχο του νησιού.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι η Κυπριακή Δημοκρατία να βρει τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης των οικονομικών της προβλημάτων. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα και όχι μετά, όταν ενδεχομένως να είναι αργά και οι Τούρκοι να επιβάλουν νέα τετελεσμένα. Η Τουρκία διαχρονικά κινείται μεθοδικά, πότε εξαγγέλλοντας και υλοποιώντας στόχους και πότε προωθώντας επιδιώξεις παρασκηνιακά και σιωπηρά. Αναμένεται και η δική μας απάντηση. Σήμερα!

http://www.philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ