2024-04-04 08:16:50
Φωτογραφία για Παλιά Σιδηροδρομική Στάση Αλυκή Κίτρους. Τι έγινε με την αξιοποίησή της;
Η εγκαταλειμμένη στάση ΑΛΥΚΗ Κίτρους, βρήκε νέες ράγες και ανέβηκε στο τρένο της αξιοποίησης και της ανάπτυξης

Πρόσφατα έλαβε ευρεία δημοσιότητα μια ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία για την «αναγέννηση» της στάσης «ΑΛΥΚΗ» Κίτρους. 

Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος

Φωτογραφίες: Τάνια Δούλαλα, Γιώργος Κουκουλιάτας

odialogos.gr

Δημοσιεύτηκε29 Μαΐου 2021

Τα κτίσματα του σταθμού και ο γύρω χώρος είχαν αφεθεί στην φθορά της εγκατάλειψης από τότε που άλλαξε η πορεία της σιδηροδρομικής γραμμής και βγήκε εκτός αυτή η στάση. Υπήρξε όπως το ενδιαφέρον, συγκροτήθηκε μια ομάδα νέων ανθρώπων που διαμόρφωσαν μια καινοτόμα πρόταση αξιοποίησης του χώρου και άρχισαν να την υλοποιούν.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικολογική τουριστική μονάδα με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με πρωτότυπες εγκαταστάσεις. Οι παρεμβάσεις είναι ήπιες, με σεβασμό στην αισθητική και αρχιτεκτονική ταυτότητα, τόσο του χώρου του σταθμού όσο και του γειτονικού υγροτόπου και των αλυκών.


Για τις ανακατασκευές των κτιρίων, επιλέγονται όπου είναι εφικτό τα υπάρχοντα υλικά, όπως τα πλακάκια στο δάπεδο του εκδοτηρίου του σταθμού που είναι από τις αρχές του 19ου αιώνα (1904) κατασκευασμένα στην πλακοποιία «Μεφσούτ» από το Βόλο και τα τούβλα στο πλινθοκεραμοποιείο «Τσαλαπάτα».

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Μουμουλίκα, ο οποίος έχει την επίβλεψη του έργου, «Χρησιμοποιούμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα υπάρχοντα υλικά ώστε να ανακυκλωθούν στη νέα κατασκευή και με ήπιες παρεμβάσεις από νέα υλικά να κρατήσουμε τον χώρο όσο πιο γνήσιο και αυθεντικό ώστε να παραπέμπει στην εποχή που λειτουργούσε πραγματικά ο σταθμός. Έτσι, στη δομή των κτιρίων έχουν προστεθεί παλιά τούβλα του σταθμού, κεραμίδια και ξύλα από τις σκεπές ακόμη και παλιές σιδερένιες ράγες ως υποστυλώματα, προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η ομοιομορφία των κτιρίων».

Στο χώρο έχουν ξανατοποθετηθεί οι ράγες και έχουν μεταφερθεί 7 βαγόνια, με στόχο τη μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο κτίριο με την χαρακτηριστική επιγραφή «ΑΛΥΚΗ» το οποίο λειτουργούσε ως εκδοτήριο εισιτηρίων και αίθουσα αναμονής των επιβατών σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται να δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι της επιχείρησης όπως η υποδοχή (reception), σαλόνι, αίθουσα πρωινού- φαγητού, κουζίνα, αποθήκη που θα εξυπηρετεί την κουζίνα και χώρος αποθήκευσης αποσκευών πελατών.

Μπροστά από το κτίριο, δίπλα από τις παλιές γραμμές του σιδηρόδρομου και κάτω από το υπάρχον υπόστεγο, το οποίο θα συντηρηθεί, θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, ενώ στο δώμα του κτιρίου θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο πουλιών καθώς μπροστά, πολύ κοντά, απλώνεται ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κίτρους όπου υπάρχει μεγάλος και πολυποίκιλος αριθμός ορνιθοπανίδας. Ένας πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση του κτιρίου μέχρι τον Αύγουστο για να λειτουργήσει ως καφέ.

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε τον ξεχασμένο σταθμό με άλλους όρους, δημιουργώντας, εκτός από τα καταλύματα, θερινό σινεμά, παιδότοπο και παρατηρητήριο πουλιών, διοργανώνοντας εκδρομές στη γειτονική προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών Κίτρους και αναβιώνοντας γενικότερα τον σταθμό, που αποτέλεσε μέρος της γραμμής, η οποία συνέδεε σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα», δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Τίλλας, ο οποίος έχει μισθώσει τον χώρο και τα κτίσματα από τη ΓΑΙΟΣΕ.

Στα ευχάριστα απρόσμενα αξιοποίησης του χώρου είναι η ανακάλυψη κατεστραμμένου βαγονιού που παραπέμπει στην ανατίναξη γερμανικού βαγονιού από τους αντάρτες στην διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Φυσικά και αυτό το «εύρημα» θα ενταχθεί και θα αναδειχθεί στο υπό υλοποίηση έργο.

Αυτή είναι η θετική πλευρά που σε κάνει να ονειρεύεσαι απολαυστικές στιγμές παρέας, δημιουργικής χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

"Σ.Ν."

Από το 2021 που έγινε αυτή η ανάρτηση έχει γίνει τίποτα;

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ