2012-04-23 08:01:04
Φωτογραφία για Η ήττα της Γερμανίας στις γαλλικές εκλογές
του Γ. Π. Μαλούχου

Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε από χθες ο πρώτος ενενεργεία Γάλλος πρόεδρος που ηττάται, έστω και με μικρή διαφορά, σε πρώτο γύροεκλογών. Και πολύ ορθά: εξελέγη πρόεδρος των Γάλλων και λειτούργησε, τοντελευταίο ενάμιση χρόνο, ως  υποστηρικτής των Γερμανών. Ηταν αναμενόμενο… Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα ηττηθεί και στις 6 Μαίου. Η λογική λέειότι αυτό είναι το πιο πιθανό αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο: πρέπεινα μιλήσει και η κάλπη. Αλλωστε η ήττα έχει και μία άλλη, ίσως πολύ πιο βαθιάσε σημασία όψη: το 18% της Λεπέν, που η γερμανική πολιτική της το έδωσε στο«πιάτο» Όμως, η χθεσινή ήττα του Σαρκοζί, έχει έτσι κι αλλιώς τησημασία της, καθώς, πρωτίστως, δεν είναι δική του ήττα: είναι ήττα τηςΓερμανικής πολιτικής. Ηττήθηκε γιατί την υπηρέτησε πιστά και χωρίς αντίσταση.Αρχισε να ηττάται από τη στιγμή που άλλαξε κατεύθυνση – δεν ήταν πάντα έτσι οΣαρκοζί Η ουσία είναι ότι στις πρώτες και σημαντικές εκλογές πουδιεξάγονται μετά το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη συμβαίνουν δύοτινά: πρώτον, η επιβολής της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι το κεντρικό θέμα, τοοποίο και διχάζει το εκλογικό σώμα της Γαλλίας και, δεύτερον, η πολιτική πουέχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη και ο εκφραστής της αποδοκιμάζονται, έστωκαι με μικρή διαφορά από το γαλλικό λαό.

Αν η ήττα Σαρκοζί επιβεβαιωθεί και στο δεύτερο γύρο και ηΓαλλία αλλάξει πρόεδρο, αυτό δεν σημαίνει, παρά τη ρητορική, ότι ο νέοςπρόεδρος θα αντιδράσει και πραγματικά στη γερμανική επιβολή στην Ευρώπη
. Μπορείνα το κάνει, μπορεί και να μην το κάνει: στην πολιτική, μέχρι να δεις δενμπορείς να ξέρεις.

Όταν σε λίγο οι «αγορές» θα τον απειλούν με υψηλότεροκόστος δανεισμού από τις απώλειες βαθμών αν δεν προσαρμοστεί στη γερμανικήπολιτική την οποία ασυγκράτητα δύο χρόνια τώρα οι «αγορές» έμπρακταυποστηρίζουν διαμορφώνοντας το κόστος δανεισμού υπέρ της Γερμανίας και εναντίονόποιου της «κουνιέται» στην Ευρώπη, τότε δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει. Ουτεεκείνος ξέρει ακόμα… Όπως δεν ήξεραν οι Ολλανδοί ότι θα αναγκαστούν να πάνε σεπρόωρες εκλογές για το έλλειμμα: ποιοι, οι Ολλανδοί! Όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι η πολιτική που έχειεπιβάλλει η Γερμανία στην ευρωζώνη και συνιστά επί της ουσίας την εκπλήρωση τουεθνικιστικού της ηγεμονισμού μέσα από τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν περνάει απότους λαούς της Ευρώπης. Οι Γερμανοί, θα τους έχουν απέναντί τους. Εχουν δει τηνΕλλάδα και έχουν καταλάβει τι σημαίνει το γερμανικό μέλλον.

Τους κυβερνήτες, μπορείς να τους τρομοκρατήσεις. Τουςλαούς, δεν μπορείς…

Γιαυτό και ανεξάρτητα από το πώς θα πολιτευθεί τελικά ο Ολάντ αν εκλεγεί, ακόμα όμως κι ανδεν εκλεγεί, επί της ουσίας αυτό που συνέβη χθες είναι ότι άρχισε η πρώτη φάσητου τέλους της νέας γερμανικής επιβολής στην Ευρώπη. Καιστο Βερολίνο, το ξέρουν καλά….

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ