2013-04-08 11:11:03
Φωτογραφία για Fast track ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί μεταξύ 1975 και 1983, αλλά και ήπια μεταχείριση (μικρά πρόστιμα) για τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσης φέρνει νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με το νέο καθεστώς θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση κτίσματα τα οποία έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια πριν από το 1975. Για όσα έχουν κριθεί ή κριθούν κατεδαφιστέα θα ισχύουν πλέον ειδικές διατάξεις για το αν και πώς θα γίνεται η κατεδάφισή τους. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ρύθμιση ακόμη και για «επιστράτευση» εταιρειών ή ιδιωτών που διαθέτουν ειδικά μηχανήματα εφόσον η αποκεντρωμένη διοίκηση αδυνατεί να προχωρήσει στην ανάθεση και εκτέλεση του έργου κατεδάφισης. Η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης με fast track διαδικασίες για τις μικροαυθαιρεσίες σε ακίνητα με οικοδομική άδεια αλλά και για τα αυθαίρετα προ του 1975 αποτελεί τον βασικό κορμό σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
. Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις θα δίνουν εσαεί δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ευνοϊκές ρυθμίσεις ετοιμάζονται και για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1975 και 1983 (οπότε ίσχυσε ο νόμος Τρίτση 1337/1983), καθώς και για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.

Αυθαιρεσίες ανάλογα με τη βαρύτητα

Η νέα ρύθμιση θα χωρίζει, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, τις αυθαιρεσίες και τις πολεοδομικές παραβάσεις σε τρεις μεγάλες κατηγορίες και πιθανώς σε άλλες δύο μικρότερες, οι οποίες θα αφορούν: Μικροαυθαιρεσίες (όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, περιφράξεις κ.ά.) που θα έχουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Για τη νομιμοποίησή τους δεν θα απαιτούνται σχέδια, παρά ελάχιστα δικαιολογητικά, καθώς και η καταβολή ενός εφάπαξ ποσού (περίπου 500 ευρώ). Μάλιστα δεν θα οριστεί καταληκτική ημερομηνία για τη νομιμοποίηση ώστε οι μικροπαραβάσεις να μπορούν να τακτοποιούνται εσαεί.

radio936.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ