2013-03-13 22:33:25
Φωτογραφία για Ο αργεντινός, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είναι ο νέος Πάπας, Φραγκίσκος Α΄, - Ταξίδευε με το Μετρό, μαγείρευε μόνος και έζησε τη χρεοκοπία του 2001...!!!
Ο αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α’, ιησουιτικών καταβολών και συντηρητικών τάσεων, πριν εκλεγεί από το κονκλάβιο 266ος Πάπας ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.

Είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νότια Αμερική και ο πρώτος που προέρχεται από τους Ιησουίτες.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μία επιλογή-έκπληξη (και μάλιστα με συγκριτικά λίγες ψηφοφορίες του κονκλαβίου) γιατί το όνομά του δεν ήταν μέσα στα πιο πιθανά.

Οι προβλέψεις ήθελαν την εκλογή ενός νεότερου σε ηλικία: ο Μπεργκόλιο είναι 76 ετών και κάθε φορά το κονκλάβιο (υποτίθεται) ότι πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε ένα όχι πολύ νέο και έναν όχι πολύ ηλικιωμένο υποψήφιο.

Ο Μπεργκόλιο ήταν υποψήφιος και το 2005 οπότε και φέρεται να τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Πάπα Βενέδικτο. Εκτοτε επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο, κάτι που θεωρείται ότι είναι σημαντικό εφόδιο για την εκλογή στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.


Ιησουιτικών καταβολών, ο Μπεργκόλιο, έχει επιδείξει μία πρακτική προσέγγιση στο θέμα της φτώχειας, το οποίο άλλωστε απασχολεί εδώ και δεκαετίες την Εκκλησία και τους θεολόγους στη Νότια Αμερική.

Πρόκειται πάντως για συντηρητικό ιερωμένο ακόμα και για τα αυστηρά δεδομένα των Ιησουιτών.

Το 2010 είχε αντιταχθεί στην απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλών, επιχειρηματολογώντας ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ανατρέφονται «από ένα πατέρα και μια μητέρα».

Σε άλλες περιστάσεις είχε επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι δεν κάνει αρκετά για την εξάλειψη της φτώχειας στην Αργεντινή ενώ είναι εξαιρετικά επικριτικός και απέναντι στη διαφθορά.

Τα αργεντινά Μέσα τονίζουν ιδιαίτερα τον λιτό τρόπο ζωής του, καθώς και το γεγονός ότι ο ίδιος ζει σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα δίπλα στον Καθεδρικό της αργεντινής πρωτεύουσας.

«Από το παράθυρό του έμπαιναν ακόμα και τα δακρυγόνα στη διάρκεια της χρεοκοπίας του 2001, όταν η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος από την πλατεία μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο» γράφει.

Οπαδός ακόμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, βρισκόταν συχνά μεταξύ των επιβατών του πολυσύχναστου μετρό της πρωτεύουσας.

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΔΟΛ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ