2013-03-11 12:46:03
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαθεσιμότητας υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου 2013, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, η 63/2013 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία υποχρεούται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να απασχολεί και να καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές τεσσάρων υπαλλήλων, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επί ποινή 100€ ημερησίως για την μη απασχόληση.

Η εν λόγω απόφαση είναι η πρώτη που εκδίδεται με αντίδικο το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποστήριξε τη νομιμότητα της διαθεσιμότητας και την μη αναγκαιότητα συνέχισης της απασχόλησης των εν λόγω υπαλλήλων. Με την απόφαση αυτή καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων σε σχέση με την διαθεσιμότητα, είναι αποτέλεσμα της αντίθεσης στο μέτρο της διαθεσιμότητας των ΟΤΑ και της συναινετικής υπέρ των εργαζομένων στάσης τους στο δικαστήριο, όπου είχαν τον ρόλο του αντιδίκου, στις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα στην Ξάνθη, τη Χίο και την Αθήνα, καθότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από σφοδρή αντιδικία των υπαλλήλων και του Δημοσίου.


Το Δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς των εργαζομένων, ότι η θέση τους σε διαθεσιμότητα, προσβάλλει ευθέως την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής διάθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Κατά το Δικαστήριο, αυτού του είδους η μεταβολή στις δομές της δημόσιας διοίκησης (όπως η ευρεία κατάργηση θέσεων υπαλλήλων) πρέπει να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης βασιζόμενη στις αρχές της διοικητικής επιστήμης, ώστε να τεκμηριώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι ορθολογικές, διαρκείς και αποτελεσματικές και όχι περιστασιακές και αποσπασματικές.

Οι εν λόγω υπάλληλοι, με προσωρινή διαταγή του ίδιου δικαστηρίου αρχικά, και της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων στην συνέχεια, θα απασχοληθούν κανονικά στην υπηρεσία τους χωρίς καμία μείωση του μισθού τους, υπό τον όρο ότι θα ασκήσουν κύρια αγωγή εντός τριάντα ημερών και μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αγωγής.

Οι υπάλληλοι εκπροσωπήθηκαν στο Δικαστήριο από τον Πατρινό Δικηγόρο Παναγιώτη Καποτά, ενώ την αίτηση των ασφαλιστικών υπέγραφε ο επίσης Δικηγόρος Πατρών Δημήτρης Ρήγας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ