2024-04-25 14:22:33
Φωτογραφία για Τούρκοι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για περισσότερα από 108 χρόνια για δυστύχημα που άφησε πίσω του 25 νεκρούς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε εννέα σιδηροδρομικούς αξιωματούχους σε περισσότερα από 108 χρόνια φυλάκιση για ένα δυστύχημα πριν από έξι χρόνια στο οποίο σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

abcnews.go.com

Ένα επιβατικό τρένο που εκμεταλλευόταν οι Τουρκικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι εκτροχιάστηκε τον Ιούλιο του 2018 καθώς περνούσε από την περιοχή Corlu περίπου 110 χιλιόμετρα (68 μίλια) δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Το τρένο ταξίδευε από το Unlukopru, κοντά στα ελληνικά σύνορα, προς τον σταθμό Halkali της Κωνσταντινούπολης, τον κύριο σιδηροδρομικό δρομολόγιο της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Επτά παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν.

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκε στο 1ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Corlu ανέφερε ότι ένα ανάχωμα σιδηροδρομικής γραμμής είχε καταρρεύσει λόγω δυνατής βροχόπτωσης και βρήκε την ευθύνη του σιδηροδρομικού φορέα που δεν έλαβε προφυλάξεις έναντι των έντονων καιρικών συνθηκών. Η κατάρρευση του αναχώματος πάνω από έναν οχετό άφησε έξι άμαξες να κείτονται στα πλάγια.


Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά τη συντριβή έδειξαν ότι δεν υπήρχε υποστήριξη εδάφους κάτω από ένα τμήμα σιδηροτροχιάς πάνω από τον οχετό.

Δεκατρείς υπάλληλοι των Τουρκικών Σιδηροδρόμων δικάστηκαν για «πρόκληση θανάτου και τραυματισμού από αμέλεια». Τέσσερις αθωώθηκαν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο περιφερειακός διευθυντής των Τουρκικών Σιδηροδρόμων εκείνη την εποχή καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17,5 ετών, η πιο βαριά ποινή. Η μικρότερη ποινή ήταν οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες που δόθηκε σε έναν αναπληρωτή διευθυντή συντήρησης σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν κάνει εκστρατεία για ευρύτερη λογοδοσία για το δυστύχημα, απαιτώντας από τα ανώτερα στελέχη της σιδηροδρομικής εταιρείας καθώς και από στελέχη του υπουργείου Μεταφορών να αντιμετωπίσουν επίσης κατηγορίες.

Η Misra Oz, της οποίας ο εννιάχρονος γιος πέθανε στο δυστύχημα, ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο των παραπόνων των οικογενειών. Πριν από τρία χρόνια, της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.250 δολαρίων για «προσβολή δημοσίων λειτουργών» σε σχέση με την καταστροφή.

Μιλώντας σε ένα πλήθος εκατοντάδων πριν από την ακρόαση, ο Οζ είπε ότι «σήμερα δεν είναι εδώ οι πραγματικά υπεύθυνοι και εκείνοι που πήραν τις αποφάσεις που προκάλεσαν αμέλεια» και ζήτησε «να τερματιστεί αυτή η πολιτική ατιμωρησίας. "

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την ακρόαση, οι οικογένειες των θυμάτων ανέφεραν ότι η υπόθεση «δεν θα τελειώσει αν δεν δικαστούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Ozgur Ozel, ήταν ένας από τους πολλούς πολιτικούς που παρευρέθηκαν στη δίκη.

«Ίσως βλέπουμε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί τιμωρούνται για πρώτη φορά, ότι η κουλτούρα της ατιμωρησίας υποχωρεί για πρώτη φορά», είπε μετά την καταδίκη.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιδίωξε να εκσυγχρονίσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο, κατασκευάζοντας πολλές υπεραστικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, αλλά οι περισσότεροι επιβάτες εξακολουθούν να προτιμούν αεροπορικά ή οδικά ταξίδια. Στη χειρότερη πρόσφατη σιδηροδρομική καταστροφή της χώρας, 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν το 2004 όταν ένα τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκε στη βορειοδυτική επαρχία Σακαριά.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ