2024-04-25 14:06:07
Φωτογραφία για Έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος του τρένου στα Τέμπη
Δέχτηκε την Πέμπτη η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση έφεση για διερεύνηση πιθανής παραβίασης της σκηνής του θανατηφόρου τρένου στα Τέμπη πέρυσι, σε μήνυση που περιλαμβάνει ονόματα πολιτικών.

ekathimerini.com

Η έφεση άσκησε ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας ενός από τα 57 θύματα της πολύνεκρης σύγκρουσης, αφού η αρχική μήνυση τέθηκε στο αρχείο από εισαγγελέα κατώτερου δικαστηρίου αντί να προωθηθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με έναν ελληνικό νόμο για την «υπουργική ευθύνη», που βασίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, κάθε δικαστική έρευνα που συναντά το όνομα ενός πολιτικού πρέπει να αποστέλλεται στη Βουλή όπου η πλειοψηφία των βουλευτών θα αποφασίσει εάν θα άρει την ασυλία του πολιτικού.

Η μήνυση Ασλανίδη αναφερόταν συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι τρακαρισμένες άμαξες απομακρύνθηκαν από το σημείο και με τη σειρά του καλύφθηκε με χαλίκι και άσφαλτο, πριν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση και συγκεκριμένα προτού διερευνήσει το Χημικό Εργαστήριο Λάρισας. Στη μήνυση ονομάζονταν ο αναπληρωτής υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο τότε υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Πλεύρης και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.


Ο Μάτση έδωσε προθεσμία 20 ημερών για νέα προκαταρκτική έρευνα για να ανακαλύψει ποιος βρισκόταν στο σημείο του ατυχήματος τις πρώτες ημέρες και ποιος έδωσε εντολή να αφαιρεθούν το χώμα και άλλα υλικά πριν εμπλακούν οι δικαστικές αρχές, χωρίς να ενημερώσει και να λάβει άδεια. Θα εξετάσει επίσης εάν συντάχθηκε έκθεση για την αφαίρεση των υλικών.

Για την έρευνα θα απαιτηθούν, μεταξύ άλλων, έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλης υπηρεσίας που εμπλέκεται στο ατύχημα.

Η έρευνα έρχεται επτά ημέρες αφότου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδεϊλήνη διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες από την πλευρά εισαγγελέα στη Λάρισα που έβαλε στο αρχείο τη μήνυση.

Η σύγκρουση τρένου στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν 57 ζωές και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ