2013-03-05 19:39:03
Φωτογραφία για Ιταλία: Το ενδεχόμενο νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης εξετάζει ο Ναπολιτάνο
Το διορισμό μίας νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία μίας μη πολιτικής προσωπικότητας, εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με... πηγές του πρακτορείου Reuters, καθώς συνεχίζεται το μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η λύση της τεχνοκρατικής κυβέρνησης θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε περίπτωση που ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, δεν κατορθώσει να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έχει λάβει, σχηματίζοντας μία συμμαχία που θα ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κ. Μπερσάνι έχει τον έλεγχο της κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο, καμία παράταξη δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία. Η υπερψήφιση νόμων στην Ιταλία προϋποθέτει την επικύρωση των νομοσχεδίων από αμφότερα τα σώματα, συνεπώς, δίχως κυβερνητικούς εταίρους που θα του επέτρεπαν να ελέγξει τη Γερουσία, ο κ. Μπερσάνι ενδέχεται να μην μπορεί να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα.


Αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς έχει απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στον ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος απετέλεσε την έκπληξη των εκλογών συγκεντρώνοντας την ψήφο διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας που εφήρμοσε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι.

Ο κ. Μπερσάνι έχει ήδη αποσαφηνίσει πως δεν θα συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας μάλιστα τον κ. Γκρίλο πως εάν δεν συνταχθεί μαζί του η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρίλο έχει αποσαφηνίσει πως δεν προτίθεται να συνεργαστεί με οποιαδήποτε από τα μεγάλα κόμματα, καταδικάζοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

«Οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν στη φύση, μονάχα πολιτικές κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η [τεχνοκρατική] κυβέρνηση Μόντι ήταν η πιο πολιτική κυβέρνηση από τον Πόλεμο», σχολίασε δηκτικά ο κ. Γκρίλο μέσω του μπλογκ του την Τρίτη.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ