2013-02-22 18:43:44
Φωτογραφία για Πάτρα: Σύσσωμο όχι στο σχέδιο Αθηνά από το Δημοτικό Συμβούλιο - Παρόντες καθηγητές, σπουδαστές και πολιτικοί
Με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΑΤΕΙ Πατρών, αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, συζητείται σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, το σχέδιο "Αθηνά" που στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης στη χώρα, προκαλώντας όμως θύελλα αντιδράσεων από καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι τοπικές κοινωνίες υφίστανται σοβαρότατο πλήγμα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων.

Στη συνεδρίαση δίνουν το παρόν ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πάτρας, Σωκράτης Καπλάνης, καθηγητές και σπουδαστές του Ιδρύματος, ενώ ο πολιτικός κόσμος της Αχαΐας εκπροσωπείται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργο Νταβρή, και της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη. Παρών είναι και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Καρπέτας.

Τις θέσεις της δημοτικής Αρχής για το φλέγον ζήτημα ανέπτυξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, Ανδρέας Φίλιας.


Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης κ. Ανδρέα Φίλια στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, για το σχέδιο «Αθηνά», έχει ως εξής:

"Είναι γνωστά στο Πανελλήνιο τα προβλήματα που ανακύπτουν από το σχέδιο «Αθηνά» με τις μεταφορές τμημάτων σε άλλες πόλεις.

Διαπιστώνεται ότι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΤΕΙ της Πάτρας καθώς προβλέπεται η μεταφορά σημαντικών και πολυπληθών τμημάτων του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης, την ένταξη των τμημάτων σε σχολές χαμηλότερου επιπέδου και κατ’ επέκταση την υποβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων.

Το σχέδιο Αθηνά Συγχωνεύει – καταργεί – μετακινεί τμήματα και ολόκληρες σχολές, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Το σχέδιο Αθηνά διαλύει τα τελευταία ψήγματα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και καταδικάζει στην αμορφωσιά και την ανεργία, με συνοπτικές διαδικασίες, τους τωρινούς σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. αλλά και τους σπουδαστές που θα εισαχθούν αργότερα, βυθίζοντας τους στο περιθώριο.

Ο σχεδιασμός της «Αθηνάς», όπως η πανεπιστημιακή κοινότητα υποστηρίζει, έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της και για αυτό το λόγο παρουσιάζονται προβλήματα και συγχύσεις.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι υποβαθμίζεται το ΑΤΕΙ Πάτρας, το οποίο είναι ένα εκ των σημαντικότερων ΑΤΕΙ της χώρας. Η υποβάθμιση αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και υποβάθμιση του ρόλου της Πάτρας ως εκπαιδευτικού επίκεντρου της ευρύτερης περιοχής, με παράλληλες επιπτώσεις σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο «Αθηνά» όπως έχει γίνει γνωστό:

-Επισύρει πλήγμα που δέχεται κυρίως το ΑΤΕΙ το οποίο είναι συγχρόνως πλήγμα που δέχεται η πόλη.

-Παρουσιάζει λάθη και έλλειψη καθολικών κριτηρίων αξιολόγησης των δράσεων.

-Εμφανίζεται με έντονα στοιχεία πρόχειρης μελέτης αντί της σοβαρής ακαδημαϊκής προετοιμασίας και θέσπισης στόχων που θα περίμενε κανείς.

-Αστοχεί στον κυριότερο στόχο του που είναι η ανασυγκρότηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε προβληματικές και χαώδεις καταστάσεις.

Καθώς επίσης ότι:

-Παραμένει η ανάγκη για εξορθολογισμό, ανασυγκρότηση και αναδιάταξη των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια, συνδεδεμένα με τις αναπτυξιακές προσπάθειες των παραγωγικών δυνάμεων και των πλουτοπαραγωγικών πόρων κάθε περιοχής και μάλιστα χωρίς παρεκκλίσεις.

-Τα κριτήρια αυτά θα έπρεπε να αποτελέσουν την βάση για την ικανοποίηση του νοικοκυρέματος του χάρτη των ΑΕΙ, ώστε να θεραπεύεται ό,τι το απαραίτητο, μη βιώσιμο και στρεβλό που οι μικρο-πολιτικές παρεμβάσεις και τα συμφέροντα επέβαλαν.

-Μεταφέρονται σχολές όπως η ΣΔΟ με ημερομηνία ίδρυσης πριν 40 χρόνια, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, συνεργασίες με Πανεπιστήμια της ημεδαπής και αλλοδαπής για Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα, με τμήματα που καλύπτουν μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων αναγκαίων για την ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» αλλοιώνεται ο χαρακτήρας Τμημάτων όπως του Τμήματος των Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, που μετασχηματίζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, με συνέπεια να σταματά η εκπαίδευση στις ειδικότητες αυτές στη Δυτ. Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην Σ.Δ.Ο., 7.000 φοιτητές μεταφέρονται στο Μεσολόγγι και αλλάζει εντελώς το γνωστικό αντικείμενο των τμημάτων παρέχοντας στους σπουδαστές ένα πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας αλλά και της Πάτρας δεν είναι αριθμοί του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, ούτε εμπορεύματα να μεταφέρονται ανάλογα με τις ορέξεις των κρατούντων, είναι νέοι άνθρωποι που θέλουν να μορφωθούν και να πάρουν πτυχίο με αξία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας οφείλει να καλέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο «Αθηνά» και να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας στα πλαίσια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δηλώσει ότι είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ Πατρών να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στον εν λόγω οργανωμένο διάλογο με γνώμονα την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όπως αυτή προκύπτει σαφώς από τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αλλά ταυτόχρονα και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας.

Επίσης να ζητήσει να μη μεταφερθεί – συγχωνευθεί – καταργηθεί κανένα τμήμα της Σ.Δ.Ο. στο Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών αλλά και ούτε και καμία άλλη σχολή του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών.

Το Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών όχι μόνο πρέπει να μείνει ολόκληρο με όλες του τις σχολές και τα τμήματα αλλά στα πλαίσια μιας σοβαρής επιστημονικής αναδιάρθρωσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να κάνει γνωστή τη στήριξή του στους αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας και τους διαβεβαιώνει ότι θα πράξει τα δέοντα μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα δίκαια αιτήματά τους.

Πρέπει να συμμετέχουμε στον αγώνα των φοιτητών και των καθηγητών του Α.Τ.Ε.Ι. όπως αυτοί τον έχουν σχεδιάσει με αφετηρία το Παμπατραϊκό Συλλαλητήριο της επόμενης εβδομάδας, γιατί η παιδεία και η γνώση πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας."
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ