2013-01-21 20:24:08
Φωτογραφία για Το USB καρφώνει αυτούς που το πείραξαν
Νέα στοιχεία που μαρτυρούν τις λεπτομέρειες για την πορεία του περιβόητου USB της λίστας Λαγκάρντ καταδεικνύει η ψηφιακή έρευνα που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.

Η ανάλυση των στοιχείων αποτελεί μια «ακτινογραφία» των αρχείων τύπου excel από τη δημιουργία τους μέχρι την αποθήκευση και την τροποποίησή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνος, όλες οι ημερομηνίες καταχώρισης και δημιουργίας αρχείων τοποθετούνται στις 4 Αυγούστου 2010. Τότε σημειώθηκαν και οι επεξεργασίες ή αλλοιώσεις των εγγράφων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «γκρίζα ζώνη» του καλοκαιριού, νωρίτερα δηλαδή από την ημερομηνία παραλαβής του CD από το υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές δεν γνώριζαν τότε για το CD, ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με το πού βρίσκονταν τα συγκεκριμένα αρχεία, στο Παρίσι ή στα γραφεία εκείνων που τα μετέφεραν στην Αθήνα.


Πρόκειται για έγγραφα που βασίζονται σε πίνακες τα οποία έχουν ονομαστεί με κωδικές ονομασίες που συμπεριλαμβάνουν γράμματα και αριθμούς. Στην εκτύπωση που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία φαίνονται τα λεγόμενα «metadata», τα οποία αποτελούν την «ταυτότητα» των εγγράφων, σε σχέση με τη δημιουργία και την τροποποίησή τους, καθώς και την τελευταία προσπέλαση που έγινε σε αυτά.

Στις 7 στήλες της ψηφιακής «ακτινογραφίας» των δεδομένων φαίνεται το αρχικό όνομα του αρχείου, το μέγεθός του, η ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου στο στικάκι, η ημερομηνία και η ώρα δημιουργίας του αρχείου, η τελευταία αποθήκευση, η ημερομηνία και η ώρα τροποποίησής του και τελικά η διαδρομή του, ο σκληρός δίσκος στον οποίο σώθηκε. Οπως φαίνεται, το όνομα του αρχείου δεν άλλαξε από τη δημιουργία του μέχρι και την τελική προσπέλαση που του έκανε ο χρήστης και επεξεργαστής του.

Οι παλιότερες ημερομηνίες αντιγραφής είναι αυτές της δημιουργίας των εγγράφων.

Στην εκτύπωση εμφανίζονται και ημερομηνίες καταχώρισης και δημιουργίας αρχείων που έγιναν νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία παραλαβής του CD από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως καταγράφεται, ξεκινούν στις 15 Απριλίου του 2009. Αποθήκευση του υλικού φαίνεται ότι έχει γίνει στις 4 Αυγούστου 2010, προτού καν παραδοθεί επίσημα η λίστα και στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές Αρχές προκύπτει από τη στήλη της τελευταίας αποθήκευσης, που φέρεται να είναι η 4η Αυγούστου του 2010.

Τα αρχεία άρχισαν να αποθηκεύονται από το πρωί (περίπου στις 11 π.μ.), ενώ περίπου μία ώρα μετά, ένα ένα κάθε αρχείο φαίνεται να κλείνει ή να αποθηκεύεται αυτόματα από τον υπολογιστή. Είναι πιθανό σε αυτήν την ώρα που τα αρχεία μένουν ανοιχτά, να γίνεται τροποποίηση.

Η συνολική αντιγραφή όλων των αρχείων φαίνεται ότι έχει γίνει ταυτόχρονα το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2011, στις 2:03 μ.μ. Είναι η φάση που κάποιος εξεταστής του αρχείου μεταφέρει σε άλλο σκληρό δίσκο όλο το υλικό - ενδεχομένως σε άλλο στικάκι. Είναι και η πιο πρόσφατη ημερομηνία που φαίνεται ότι έχει γίνει η επεξεργασία των συγκεκριμένων αρχείων.

Παρόλο που όλα αποτελούν αρχεία τύπου excel (πίνακες), μερικά από αυτά έχουν τον διπλάσιο όγκο από κάποια άλλα. Κάποια είναι πιο «φορτωμένα», όπως 153 ΚΒ ή 140 ΚΒ, και άλλα καταλαμβάνουν μόλις 60 ΚΒ - στην εκτύπωση μάλιστα καταγράφονται σε σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Ο λόγος είναι ότι στα «βαριά» αρχεία συμπεριλαμβάνονται περισσότερα ονόματα, ποσά και ημερομηνίες, είτε ότι έχει προστεθεί «χρώμα» εν είδει επισημάνσεων κατά την επεξεργασία

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ