2013-01-17 13:59:03
Φωτογραφία για Ο Ομπάμα πήρε το όπλο του κατά της οπλοκατοχής
Άμεσα και σαρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής –ειδικά σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν πολλές φορές σχεδόν ανεξέλεγκτα– παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι... «δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο» την ανάληψη δράσης γιατί η αδράνεια κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Τα μέτρα, ένα μείγμα προεδρικών διαταγμάτων και προτάσεων νομοθεσίας που θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο, ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή στο δημοτικό στο Κονέκτικατ, περιστατικό που σόκαρε την κοινή γνώμη –αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο– και άνοιξε ξανά τη συζήτηση για αυτό το κοινωνικά και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.

«Εδώ είναι η γη των ελεύθερων και γενναίων ανθρώπων -και πάντα θα είναι- αλλά αντιληφθήκαμε επίσης ότι από τα δικαιώματα προκύπτουν και υποχρεώσεις», τόνισε ο Ομπάμα κατά την παρουσίαση, έχοντας τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλευρό του. Στο Λευκό Οίκο είχαν προσκληθεί μέλη των οικογενειών των θυμάτων του Κονέκτικατ.


Στο πακέτο προτάσεων του Ομπάμα, όπως διαμορφώθηκε από τις συνομιλίες που είχε ο αντιπρόεδρος με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της οπλοκατοχής, περιλαμβάνεται η διεξαγωγή ελέγχων ποινικού μητρώου πριν από όλες τις πωλήσεις όπλων και η εκ νέου απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων.

Επιπλέον, οι γεμιστήρες που θα πωλούνται θα μπορούν να περιέχουν μόνο μέχρι δέκα σφαίρες, ενώ θα υπάρξει απαγόρευση και για την πώληση διατρητικών σφαιρών.

Ο πρόεδρος πρότεινε ακόμη την απαγόρευση με ομοσπονδιακό διάταγμα των πωλήσεων όπλων σε τρίτους για λογαριασμό του πραγματικού αγοραστή.

Επίσης, ο Ομπάμα ζήτησε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να διεξάγουν έρευνα για τα αίτια και για την πρόληψη της βίας από τα όπλα.

Ακόμη θα πρέπει να ερευνηθεί και η επιρροή της βίας που εικονίζεται στα βιντεοπαιχνίδια, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο σημείο, καθώς αρκετοί επιστήμονες δεν βλέπουν αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα.

Τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω 23 προεδρικών διαταγμάτων (executive actions) τα οποία δεν χρειάζονται έγκριση από το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα προέτρεψε πάντως το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση για να ψηφιστούν και νόμοι που θα περιορίζουν την διακίνηση όπλων.

Το κόστος των μέτρων υπολογίζεται σε 500 εκατ. δολάρια, ποσό που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2014.

Όπως ήταν φυσικό, οι προτάσεις του προέδρου απορρίφθηκαν από τη NRA που υποστήριξε ότι δεν είναι παρά επίθεση κατά των όπλων και κατά των νομίμων χρηστών τους. Πάντως, προσθέτει, «θα εργαστούμε με το Κογκρέσο για να βρούμε λύσεις ώστε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο απόκτημα των ΗΠΑ- τα παιδιά».

Οι μαύρες τρύπες του συστήματος και ο πολιτικός γρίφος

Οι έλεγχοι ποινικού μητρώου αλλά και οι έλεγχοι για την ψυχική κατάσταση των αγοραστών όπλων είναι τα προβληματικά σημεία του συστήματος μαζί με το επίσης ανεξέλεγκτο κύκλωμα πώλησης σε εκθέσεις όπλων ή μέσω Ίντερνετ.

Περίπου 40% των πωλήσεων γίνονται χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με στοιχεία της Εκστρατείας Brady κατά της Βίας από τα Όπλα. Σε πολλές πολιτείες οι έλεγχοι είναι πρακτικά ανύπαρκτοι και η βαθμολογία τους από την Εκστρατεία είναι τόσο χαμηλή, ώστε στην πράξη τα όπλα να κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθερα. Δεν φαίνεται τυχαίο ότι όλες βρίσκονται στον συντηρητικό νότο όπου η NRA έχει ισχυρή υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, αναφέρει η Wall Street Journal, οι πολιτείες δεν δίνουν στο FBI στοιχεία για το ποιοι πολίτες δεν είναι ψυχολογικά σε θέση να κατέχουν όπλα. Καθώς έχει καταργηθεί η υποχρέωση ενημέρωσης, η βάση δεδομένων είναι αποσπασματική και «λείπουν εκατομμύρια εγγραφές».

Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα, η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι ζήτημα με σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Το αν και κατά πόσο τα μέτρα θα τύχουν της υποστήριξης του Κογκρέσου είναι ανοιχτό ζήτημα με δεδομένο το πόσο καλά δικτυωμένη στο νομοθετικό σώμα είναι η NRA. Το βαρύ πρόγραμμα με τις κρίσιμες αποφάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα πρέπει να πάρει το Κογκρέσο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τον πολιτικό γρίφο σε ένα θέμα για το οποίο ο Ομπάμα θα ζητήσει διακομματική συναίνεση.

Πάντως, το αιματηρό περιστατικό στο Κονέκτικατ άλλαξε τη διάθεση της κοινής γνώμης, που όπως είπε και ο πρόεδρος, ζητά απαντήσεις. Βεβαίως κάποιοι απλώς έσπευσαν να αγοράσουν περισσότερα όπλα.

Οι δημοσκοπήσεις που επικαλείται το AP δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών, συγκλονισμένη αλλά και ντροπιασμένη για ό,τι έγινε στο Κονέκτικατ, λέει «ναι» σε ελέγχους ποινικού μητρώου. Από την άλλη πλευρά, ένας στους δύο εκτιμούν ότι οι νόμοι παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα στην οπλοφορία.

Πολεμική από την NRA

Εν τω μεταξύ, σε πόλεμο δηλώσεων πριν τις ανακοινώσεις από τον Ομπάμα επιδόθηκαν ο Λευκός Οίκος και η NRA με αφορμή διαφήμιση της ένωσης που αναφερόταν στις κόρες του προέδρου.

Η διαφήμιση κατηγορεί τον πρόεδρο για υποκρισία, καθώς οι κόρες του προστατεύονται από τους ένοπλους φρουρούς της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ την ίδια ώρα αυτός αντιτίθεται στο σχέδιο της NRA να μπουν ένοπλοι φρουροί στα σχολεία.

Η πρόταση της NRA για ένοπλους φρουρούς έγινε λίγες ημέρες μετά τη σφαγή στο δημοτικό Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ, αλλά αμέσως συνάντησε κύμα αντιδράσεων κυρίως λόγω της πρότερης (και τωρινής βεβαίως) σκληρής στάσης του λόμπι σχετικά με την οπλοκατοχή.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν ότι τα παιδιά του προέδρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια σε μια πολιτική διαμάχη», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ και πρόσθεσε σε εντονότερο ύφος ότι «το να πηγαίνουμε τόσο μακριά ώστε να γίνεται η ασφάλεια των παιδιών του προέδρου αντικείμενο επίθεσης μέσω διαφήμισης είναι αποκρουστικό και δειλό».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ