2012-12-06 20:19:09
Φωτογραφία για Θέλουν να «στριμώξουν» την Google
Αναστασία Γκολίτσινα, Μαξίμ Γκλίκιν, Vedomosti.ru

Η Google έχει αναστατωθεί από την επιθυμία της Ρωσίας και άλλων χωρών να πάρουν τον έλεγχο του Ιντερνέτ από την Αμερική. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι πιθανόν να επιδιώξουν να ελέγξουν την κίνηση των πληροφοριών στην επικράτεια τους.

Στο Ιντερνέτ υπάρχουν πολλά επίπεδα πληροφοριών, μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα, κ.λπ., και οι εθνικοί περιορισμοί δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε λογοκρισία, αλλά και σε αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Πηγή: Kommersant

Το Δεκέμβριο του 2012, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), δεν αποκλείεται να αλλάξει τους ρυθμιστικούς κανόνες στις τηλεπικοινωνίες, στο διεθνές συνέδριο του οργανισμού στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε η Google. Στην κλειστή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών θα συζητήσουν προτάσεις για την ενίσχυση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο και είναι πιθανόν να δοθούν στην ITU σημαντικές αρμοδιότητες στη διαχείριση του διαδικτύου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Περισσότερες από εκατό εταιρείες από 50 χώρες ανησυχούν για τα αποτελέσματα της επικείμενης συνάντησης, προσθέτει η εκπρόσωπος της Google, Άλα Ζαμπρόβσκαγια.


Νέοι κανόνες

 Ποιοι θα είναι οι κανονισμοί, δεν διευκρινίζεται από τη Google, αλλά είναι βέβαιον ότι στο συνέδριο θα προωθηθούν αλλαγές των κανόνων του «παιχνιδιού». Η πρόταση της Ρωσίας που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη Wcitleaks, θέλει όλα τα κράτη που μετέχουν στην ITU να έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται και να ρυθμίζουν τη λειτουργία του εθνικού τμήματος του Ιντερνέτ. Επιπλέον, κάθε χώρα οφείλει να ελέγχει στην επικράτεια του τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο δίκτυο, την κίνηση και τη διανομή των domains. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Επικοινωνιών και ΜΜΕ, δεν συμμερίζεται αυτή την ​​άποψη, σημειώνει στέλεχος ρωσικής διαδικτυακής εταιρείας, αλλά επισημαίνει ότι η τελική πρόταση της Ρωσίας θα διαμορφωθεί μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σειράς κρατικών υπηρεσιών, όπως ειδικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της κυβέρνησης.

Τα κύρια καθήκοντα της ITU είναι η θέσπιση κανόνων για τη σύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, για τα πρότυπα του εξοπλισμού και τους κανόνες αλληλεπίδρασης μεταξύ των παικτών. Όμως, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, προτείνουν να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού της ITU και στο Internet, λέει συνεργάτης μεγάλης διαδικτυακής εταιρείας. Ειδικότερα, να καθιερωθούν κανόνες στις διευθύνσεις και στην αρίθμηση στο δίκτυο, να τεθεί το διαδίκτυο υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών, και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη διαβίβαση - παραλαβή των πληροφοριών σε κάθε χώρα. Στην ουσία, αυτό σημαίνει την εφαρμογή μιας εθνικής Αρχής για τον έλεγχο του διαδικτύου, λέει ο συνομιλητής μας.

Καταγγέλλουν λογοκρισία στο Διαδίκτυο

 Η υιοθέτηση των προτύπων αυτών ήταν αναμενόμενη από πολλούς. Η ανάγκη για εθνική ρύθμιση μεγαλώνει, δεδομένου ότι διογκώνεται ο αριθμός των χρηστών και των έργων υποδομής που σχετίζονται με το διαδίκτυο, λέει το μέλος της Επιτροπής για τα ΜΜΕ της Κρατικής Δούμας από το κόμμα Ενιαία Ρωσία, Ρόμπερτ Σλέγκελ. Είναι λάθος αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου οι τεχνικές ρυθμίσεις του διαδικτύου ελέγχονται από μια χώρα, τις ΗΠΑ. Η αλλαγή της κατάστασης αυτής, συζητήθηκε σε συνέδριο του ICANN  (η εταιρεία που διαχειρίζεται το διαδίκτυο σήμερα) το 2009, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε τίποτα.

Η ενιαία «τηλεφωνική» προσέγγιση δεν είναι δυνατή στο διαδίκτυο. Το Ιντερνέτ βασίζεται σε μια άλλη αρχή δικτύωσης, είπε κορυφαίος διευθυντής διαδικτυακής εταιρείας. Στο Ιντερνέτ υπάρχουν πολλά επίπεδα πληροφοριών, μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα, κ.λπ., και οι εθνικοί περιορισμοί δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε λογοκρισία, αλλά και σε αρνητικές οικονομικές συνέπειες, σημείωσε. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει η αρχή του υπολογισμού της κίνησης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ