2012-12-06 20:20:33
Φωτογραφία για Τερματίζει τη συνεργασία Πενταγώνου και Rosoboronexport η αμερικανική Γερουσία
RBC Daily

«Η απόφαση αυτή μπορεί να βλάψεις τις σχέσεις των δύο χωρών», ανακοίνωσε ο Ρώσος υφυπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος την χαρακτήρισε ως απερίσκεπτη ενέργεια των Αμερικανών εταίρων.

Η απαγόρευση, περιλαμβάνει και την ακύρωση της αγοράς ελικοπτέρων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς ΗΠΑ, τα οποία προορίζονται για το Αφγανιστάν. Πηγή: Alexey Kudenko/RIA Novosti

Την αντίθεσή της στην απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, να τερματίσει τη συνεργασία του Πενταγώνου με τον βασικό συντονιστή των εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων, Rosoboronexport, εξέφρασε η Μόσχα. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ό οποίος,  σύμφωνα με  τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», μεταξύ άλλων, εκφράζει φόβους ότι η συγκεκριμένη απόφαση απειλεί τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά θεωρεί απερίσκεπτη την ενέργεια αυτή των Αμερικανών εταίρων της. Συγκεκριμένα, η αμερικανική Γερουσία, ενέκρινε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν θα μπορούν να συνεργάζονται πλέον με την Rosoboronexport.


Η απαγόρευση, περιλαμβάνει και την ακύρωση της αγοράς ελικοπτέρων  αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς ΗΠΑ, τα οποία προορίζονται για το Αφγανιστάν. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ριαμπκόφ, η απόφαση δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ και είναι νωρίς για  να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Η Μόσχα δεν επιθυμεί κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, η Μόσχα δεν φαίνεται να  επιθυμεί να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «εξαιτίας επιζήμιων διαθέσεων». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ριαμπκόφ: «Τασσόμαστε εναντίον της πολιτικής ανταλλαγής κυρώσεων, όποια και αν είναι τα κίνητρα που προωθούν και ενισχύουν αυτή την πολιτική».

Η απόφαση της η αμερικανικής Γερουσίας, έγινε γνωστή το περασμένο Σάββατο και η σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του γερουσιαστή του Δημοκρατικού κόμματος της πολιτείας του Τέξας, Τζον Κόρνιν, ο οποίος συνέταξε το σχετικό έγγραφο, η τροπολογία θα τεθεί σε ισχύ, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράψει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Απάντηση  στις σχέσεις  Ρωσίας, Συρίας και Ιράν

 Αιτία του τερματισμού περαιτέρω συναλλαγών με την Rosoboronexport, αποτέλεσε η μακροχρόνια συνεργασία της ρωσικής πλευράς, με τη Συρία και το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ θεωρεί ύποπτη την  Τεχεράνη για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Στην ανακοίνωση του Τζον Κόρνιν αναφέρονται τα εξής: «Οι αμερικανοί φορολογούμενοι δεν πρέπει ούτε με έμμεσο τρόπο να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της μαζικής δολοφονίας αμάχων Σύρων πολιτών, ειδικά εφόσον υπάρχει η εξαιρετική εναλλακτική λύση αγοράς ανάλογου οπλισμού από αμερικανούς προμηθευτές. Διατηρώντας τις εμπορικές σχέσεις με την Rosoboronexport, υποσκάπτουμε την αμερικανική πολιτική στη Συρία και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τον συριακό λαό».

Το κυριότερο συμβόλαιο ανάμεσα στις  ΗΠΑ και τη Ρωσία, στον τομέα του εμπορίου όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού, αφορά στην προμήθεια 33 ελικοπτέρων Mi-17 στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν εκφράσει την πρόθεση για ολοκλήρωση της συμφωνίας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ