2012-11-16 21:49:56
Φωτογραφία για Πώς συνδέεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν;
Η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Γάζας φαίνεται πως είναι αναμενόμενη στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση, ενώ η στρατιωτική ηγεσία της χώρας συζητά ανοιχτά την πιθανότητα μίας εκτεταμένης σύρραξης, ακόμη και υπό τη μορφή στρατιωτικής εισβολής.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά από την κυκλοφορία πληροφοριών για ζύμωση μεγάλης συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και του νεοεκλεγμένου Προέδρου Obama για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.Ενδεικτικό το ρεπορτάζ των Barbara Slavin και Laura Rozen της Al-Monitor της Δευτέρας, που, επικαλούμενο πηγές από την Washington, έκανε λόγο για πρόταση συμφωνίας από τους Αμερικανούς προς το Ιράν.Στο σημείο αυτό εγείρεται το ερώτημα αναφορικά με τι σχέση που έχει ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της ανυπεράσπιστης Λωρίδας της Γάζας με τις διπλωματικές κινήσεις των Αμερικανών με τους Ιρανούς.


Οι απόψεις των ειδικών έρχονται να δώσουν την απάντηση, μέσω των παρατηρήσεων που κάνουν για τη στάση του Προέδρου Netanyahu.Ο επικεφαλής του γραφείου της Τεχεράνης για τους  New York Times, Thomas Erdbrink, γράφει ότι οι ηγέτες του Ιράν δεν θα μπορούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο ο αιώνιος εχθρός, το Ισραήλ, δολοφονεί τους ιδεολογικούς τους συμμάχους. Ο Netanyahu, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, που με τη σειρά της θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις διπλωματικές προσπάθειες.

Επίσης, είναι γνωστό ήδη από το 2010, ότι ο Πρόεδρος Obama είχε ζητήσει να παγώσει το θέμα του εβραϊκών καταυλισμών στη Δυτική Όχθη ώστε να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις.  Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, προσπαθούσε να σύρει το Ιράν σε ένα πόλεμο που τελικά θα ενέπλεκε, σχεδόν αναπόφευκτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην αναλυτής της CIA για την Μέση Ανατολή,  Paul Pillar, αναφέρει ότι  ο Netanyahu ωθεί τις καταστάσεις στα όρια, προκειμένου να  τραβήξει την προσοχή μακριά από τη συνεχιζόμενη κατάληψη παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ.

Ο ίδιος είχε γράψει ότι η προσπάθεια αυτή τώρα είναι αντεστραμμένη, με το Ισραήλ να εντείνει τον πόλεμο στη Γάζα ώστε να συνεχιστεί η κόντρα με τον αγαπημένο τους αποδιοπομπαίο τράγο, το Ιράν. 

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ