2012-10-19 18:25:19
Φωτογραφία για ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (VIDEO)
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «θα τα καταφέρει», αλλά και για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά το πέρας της Συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και προέβλεψε ότι αμέσως μετά την έκθεση της τρόικας και τη συνεδρίαση του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση (περί τα μέσα Νοεμβρίου), ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει φτάσει σε σημείο μηδέν.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ανεργία έχει φτάσει στην Ελλάδα σε εφιαλτικά επίπεδα, ότι αντιλαμβάνεται πως κάθε Έλληνας περνάει ένα προσωπικό δράμα και ότι υπογράμμισε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ότι «αυτό δεν είναι Ευρώπη». Ανέφερε, επίσης, ότι τόνισε στους ομολόγους του πως οι υπερβολικές δηλώσεις και απαιτήσεις τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό, φαινόμενα εξαιρετικά αρνητικά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.


Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε, επίσης, πως βρήκε κατανόηση, ότι το κλίμα έχει αλλάξει για τη χώρα μας και ότι είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος της ευρωζώνης, εξέδωσε δήλωση αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό είναι το «τελευταίο πικρό ποτήρι» για τους Έλληνες. Δήλωσε δε βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, δικαιώνοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και την επιθυμία του να ξεφύγει από τη λαίλαπα από την οποία δοκιμάζεται.

Αναφερόμενος στα θέματα της σημερινής Συνόδου, σημείωσε ότι το βασικό μέλημα της ΕΕ, είναι η αντιμετώπιση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη και η χάραξη κοινής στρατηγικής, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις.

Προς τον σκοπό αυτόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικέντρωσαν την προσοχή τους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε τρεις τομείς: Ο πρώτος είναι ο τομέας της ανάπτυξης, λέξη η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη. Ο δεύτερος τομέας είναι το τραπεζικό ζήτημα, το οποίο, όταν επιλυθεί, θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Και ο τρίτος τομέας είναι η λεγόμενη δημοσιονομική Ένωση, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης να δανείζονται στο μέλλον με καλύτερους όρους.

O Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ.

Επισήμανε δε την ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα ρευστότητας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλά από αυτά που υπάρχουν θα έπρεπε να έχουν γίνει, ούτως ή άλλως. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να χρηματοδοτεί τον ΟΣΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίηση της τουριστικής περιοχής, που εκτείνεται από το Φάληρο ως το Σούνιο.

Ερωτηθείς, παράλληλα, πώς θα καλυφθεί το κόστος που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη ύφεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και το κόστος από την ενδεχόμενη επιμήκυνση των χρόνων επίτευξης του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα ξεπεραστούν. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να ξεπεραστούν και οι διχογνωμίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας και στους κόλπους των δανειστών.

Αναφέρθηκε, ακόμη, διεξοδικά στις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από την απελευθέρωση των αγορών, από τα ενιαία πρότυπα δημοσίων συμβάσεων, από την ενιαία φορολογική πολιτική για τις εταιρείες, αλλά και από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πόρους για την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις που είχε την Παρασκευτή στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας τον κυριαρχικό ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι προσκάλεσε στην Ελλάδα, τόσο τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όσο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τους κυρίους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αλλά και όλους όσοι στηρίζουν την κυβέρνησή του. «Ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι τρεις είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για να σωθεί η Ελλάδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ