2012-10-19 18:20:27
Φωτογραφία για Κατηγορίες εναντίον Μέρκελ για διπλό παιχνίδι
By Quentin Peel (Βερολίνο)

Η διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης από μέρους της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, υπέστη έντονη επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο, όταν κατηγορήθηκε ότι παίζει «διπλό παιχνίδι» ώστε να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές και ότι καταστρέφει το καλό όνομα της Γερμανίας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της. 

Οι κατηγορίες, που εξαπέλυσε ο Peer Steinbrück, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρίου, σηματοδοτούν το εναρκτήριο λάκτισμα στην γερμανική προεκλογική εκστρατεία, που θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο. 

Κατηγόρησε την κα Merkel ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει την καλή φήμη της Γερμανίας ως«καλού, αξιόπιστου και πάνω απ’όλα εξυπηρετικού εταίρου» στην ΕΕ και ότι επέτρεψε σε μέλη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού –μετεαξύ των οποίων και ο αντι-καγκελάριος Philipp Rösler – να συμμετέχουν σε εκστρατεία «τραμπουκισμού» εναντίον της Ελλάδας. 


Η μαχητική ομιλία του ακολούθησε τις δηλώσεις της Καγκελαρίου όταν παρουσίασε την στρατηγική της πριν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και διανθίστηκε με τα θερμά χειροκροτήματα από τις κεντροαριστερές έδρες της αντιπολίτευσης στην Bundestag. 

«Το μέλλον της Γερμανίας είναι η Ευρώπη,» δήλωσε ο κ. Steinbrück και η χώρα οφείλει να επενδύσει στην Ευρώπη, όπως επένδυσε στην διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης. «Είναι χρέος μας, μαντάμ Merkel, να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες μας,» είπε.

Κατηγόρησε την κα Merkel ότι κάνει «μονόπαντες αναλύσεις» για τα αίτια της κρίσης στην ευρωζώνη χαρακτηρίζοντάς την κρίση χρεών, και δεν μπορεί να επικεντρώσει εξίσου στην χρηματοπιστωτική κρίση του τραπεζικού κλάδου. Κι αυτό παράγει «μονόπαντη θεραπεία» που σημαίνει επιβολή λιτότητας στα χρεωμένη κράτη της ευρωζώνης, χωρίς να τονωθεί η ανάπτυξή τους. 

Πάντως, ειρωνικά, η δριμεία επίθεσή του συνέπεσε με την προσπάθεια της κας Merkel να επιδιορθώσει την ευρωπαϊκή στάση της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει πιο γενναιόδωρη η συμπεριφορά απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και δίνοντας την υπόσχεση υποστήριξης της δημιουργίας ταμείου ευρωζώνης για την υποστήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που πλήττονται από την ύφεση. 

Οι κ. Steinbrück, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στον μεγάλο συνασπισμό της κας Merkel με τους Σοσιαλδημοκράτες την περίοδο 2005-09, επιχείρησε να συνταχθεί το κόμμα του με τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου François Hollande, για περισσότερες δράσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, αντί να επικεντρώνεται σε ακραία μέτρα λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, που πάσχουν από κάθετη οικονομική επιβράδυνση. 

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ