2012-10-08 11:14:47
Φωτογραφία για Ραγκούσης: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκφράζει πλέον το πολιτικό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης
Aπό το ΒΗΜΑ της Κυριακής

Από την περασμένη εβδομάδα είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Ι. Ραγκούσης βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση. Ο πρώην υπουργός και ως πριν από δεκαοκτώ μήνες αρχιστράτηγος του πολιτικού σχεδιασμού του ΠαΣοΚ, όχι απλώς βρίσκεται εκτός ΠαΣοΚ, αλλά πιθανότατα θα αποτελεί στο μέλλον και τον πολιορκητικό κριό όσων από το παλαιό και ενωμένο ΠαΣοΚ θελήσουν να επιτεθούν κατά του σημερινού αρχηγού του. Παρ’ ότι δεν το  

...ομολογεί ακόμη, είναι προφανές ότι ο κ. Ραγκούσης δεν αποχώρησε από το ΠαΣοΚ για να ιδιωτεύσει στην Πάρο, αλλά για να δημιουργήσει μαζί με πολιτικούς του φίλους και ενδεχομένως και άλλους δυσαρεστημένους από άλλα κόμματα έναν νέο πολιτικό φορέα που ως βασικό χαρακτηριστικό του θα έχει την αντιπαράθεσή του με τους πρωταγωνιστές της «σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, η διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο κ
. Βενιζέλος το περίφημο «CD Φαλσιανί» ήταν απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ είχε ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν διεπίστωσε - όπως τόνιζε συχνά στους συνομιλητές του - ότι έχουν μπει σε λίστα προγραφών όσοι αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την υποψηφιότητα του αρχηγού του ΠαΣοΚ.

 

Η ανακοίνωσή του με την οποία δήλωνε ότι αποχωρεί από το κόμμα έγινε το πρωί της Τετάρτης, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει κανέναν. Και η κίνησή του δυσαρέστησε πολλούς. Πρώτα-πρώτα τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας τον χαρακτήρισε με συνέντευξή του στο Mega «αειπάρθενο»! «Μπορεί να μην είναι ο Ραγκούσης αειπάρθενος, γιατί κανείς στην πολιτική δεν είναι. Αλλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει εξυπνακισμούς που οδηγούν σε ένα χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης» απαντούν οι συνεργάτες του.

 

Ταυτόχρονα δυσαρέστησε την ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ, που επισημαίνει ότι δικαιούνται όλοι να κάνουν κριτική στο ΠαΣοΚ, αλλά όχι και ο «αρχικηπουρός» του Παπανδρέου, που οδήγησε την παράταξη στα βράχια. «Οσο ο αρχικηπουρός είχε την ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής, το ΠαΣοΚ κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κατήφορος άρχισε από τον Ιούνιο του 2011 που την ευθύνη αυτή ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος» απαντούν οι συνεργάτες του κ. Ραγκούση.

 

Και βεβαίως δυσαρέστησε και τον κ. Α. Λοβέρδο, καθώς η πρώτη του δημόσια εμφάνιση επισκιάστηκε από την ανακοίνωση Ραγκούση. Είναι απλή σύμπτωση, απαντά η πλευρά Ραγκούση. Αν οι πληροφορίες για τη λίστα Λαγκάρντ έβγαιναν άλλη μέρα, τότε και η ανακοίνωση θα έβγαινε άλλη μέρα, τονίζουν. Σε αυτό που ο κ. Ραγκούσης δεν απαντά είναι αν θεωρεί τον εαυτό του συνυπεύθυνο για την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά τις περιφερειακές εκλογές, που οδήγησαν σταδιακά το ΠαΣοΚ στην απαξίωση. Απλώς θυμίζει ότι είχε υποβάλει παραίτηση μετά τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα της «Υπατίας».

 

«Δεν μπορώ να παραμείνω άλλο στο ΠαΣοΚ» υπογράμμισε ο κ. Ι. Ραγκούσης σε όσους μίλησαν μαζί του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. «Η παράταξή μου έχει μπει σε μια πολιτική περιδίνηση θανάτου, όπου έχει απολέσει πια την πολιτική της αξιοπιστία αλλά και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της. Ο αρχηγός της εκφράζει πλέον το πολιτικό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης» σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι έφθασε στο σημείο να φωτογραφίζεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο και να ζητεί «συγγνώμη» από τους οπαδούς του Κινήματος για την πολιτική του Παπανδρέου.

 

«Σιγά που θα μας πει τώρα ότι είναι ΠαΣοΚ και ο Ραγκούσης» του απαντούν ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως ο κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Εγώ είμαι στο ΠαΣοΚ πριν από τον Βενιζέλο» ανταπαντά ο πρώην υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ήταν επικεφαλής της ΠΑΣΠ στη Νομική Θεσσαλονίκης όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν λέκτωρ.«Απλώς εγώ δεν μπήκα ποτέ στη λογική να πιάσω στασίδι στην Ιπποκράτους» συμπληρώνει ο κ. Ραγκούσης.     

 

Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται πλέον είναι τι σχεδιάζει για το μέλλον ο κ. Ραγκούσης. Τον ρώτησαν πολλοί τις τελευταίες ημέρες, και ιδίως μετά το μεσημέρι της Παρασκευής που επιτέθηκε ευθέως κατά του κ. Βενιζέλου, αλλά και όσων άλλων πολιτικών ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

 

«Δεν έχω αποφασίσει, ούτε έχω συναποφασίσει, τη δημιουργία οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας ακόμη» απαντά, προαναγγέλλοντας στην ουσία εκείνο που προς το παρόν αρνείται. «Η παραίτησή μου δεν ήταν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου, αλλά μια αντίδραση συνείδησης» προσθέτει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι όποιες κινήσεις του θα ξεκινήσουν αργότερα, πιθανότατα μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή, όπως σχεδιάζει και ο κ. Α. Λοβέρδος.

 

Παραδέχεται όμως ότι συνομιλεί με πολλούς από εκείνους που είναι στο ΠαΣοΚ ή ήταν κάποτε στο ΠαΣοΚ, αλλά και με αρκετούς από άλλα κόμματα. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν πρόκειται να πάει σε άλλο κόμμα και ιδίως στη ΝΔ. Γι' αυτό στην ομιλία του την Παρασκευή φρόντισε να επιτεθεί και στον κ. Αντ. Σαμαρά. «Δεν πρόκειται να συμπορευθώ με κανέναν απ' όσους έχουν πρωταγωνιστήσει κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης» σημειώνει στους συνομιλητές τους, αλλά «και με όσους ηγούνται μιας κυβέρνησης αντιμεταρρύθμισης και μιας κυβέρνησης που άφησε να περάσουν άπρακτες οι εκατό πρώτες ημέρες της», κόβοντας τις πιθανές γέφυρες επικοινωνίας με τις ηγετικές ομάδες της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.
Parapolitiki.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ