2012-10-08 11:08:02
Φωτογραφία για Τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup...
Από τη μια το σημερινό Eurogroup και από την άλλη η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα.

Στο Eurogroup η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει το πακέτο των νέων μέτρων και βάσει των πρώτων στοιχείων της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα -η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη- θα γίνει διάλογος για την εκταμίευση της δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ. 

Το Σάββατο ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας αποκάλυψε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρόικα θα προχωρήσει σε θετική παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, ότι θεωρεί δεδομένη μια «τίμια έκθεση» της τρόικας, καθώς και της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε για «πολύ καλή και εποικοδομητική» πορεία της διαπραγμάτευσης.


Το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της συμμετρικής ρήτρας, αν και η τρόικα δεν έχει δεχτεί το σκέλος που θα προβλέπει αντικατάσταση των μέτρων σε περίπτωση περισσότερων εσόδων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις οι επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία θα ανάψει ουσιαστικά και το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ