2012-09-07 08:43:57
Φωτογραφία για Η Συρία ανάβει «φωτιές»
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Με αφορμή προσπάθεια αναβάθμισης σχέσεων ΟΙΔ - ΕΕ

Η Βαρόνη Άστον θέλει να προχωρήσει με την Ισλαμική Διάσκεψη, ενώ το ΥπΕξ αντιδρά, διότι οι Τ/κ έχουν καθεστώς παρατηρητή και θέλουν πλήρη ένταξη

Η κρίση στη Συρία βάζει «φωτιές» στις σχέσεις της Κυπριακής Προεδρίας, στην ουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Βαρόνη Άστον και τις Υπηρεσίες της. Πέτρα του σκανδάλου αποτελεί η πρόθεση και η προσπάθεια των υπηρεσιών της κ. Άστον και της ίδιας να προχωρήσει σε αναβαθμισμένη θεσμική σχέση με τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχει αναβαθμισμένο το ψευδοκράτος με το καθεστώς του παρατηρητή.

Η νομική πτυχή

Μια τέτοια ενέργεια συνιστά πλήγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, και ειδικότερα τη στιγμή που ασκεί την Προεδρία, όταν η Ισλαμική Διάσκεψη έχει αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και από την ίδια την ΕΕ
. Στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν τα ψηφίσματα 541 και 550, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει το πρωτόκολλο 10, για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που καθορίζει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ως μοναδικό κράτος στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το βέτο

Πάντως, η Λευκωσία μπορεί να ασκήσει βέτο, αλλά δεν επιθυμεί να φτάσει σε αυτό το σημείο, διότι στην ουσία θα σημαίνει σύγκρουση με την κ. Άστον. Συνεπώς, αυτό το οποίο αναζητείται είναι μια φόρμουλα που δεν θα πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη συνεργασία της ΕΕ και της Βαρόνης Άστον με τα Αραβικά και Μουσουλμανικά κράτη για την όσο το δυνατό καλύτερη άσκηση πολιτικής στο θέμα της Συρίας.

Τουρκική ηγεσία και ένταξη ψευδοκράτους

Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που εδρεύει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο τα εξής: «Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης βλέπει ευνοϊκά το αίτημα αυτό και βρίσκεται σε επαφή με τη φιλοξενούσα χώρα, για να το εξετάσει και να το υλοποιήσει».

Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου συνέδεσε την πλήρη ένταξη του ψευδοκράτους με το ναυάγιο των συνομιλιών, τονίζοντας τα εξής: «Ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ που την εμποδίζουν. Εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (με την Κυπριακή Δημοκρατία) αποτύχουν, παρά τις προσπάθειες τις δικές μας και του ΟΗΕ, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’».

Λογομαχία Μαρκουλλή-Άστον με Γερμανό διαιτητή

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε έντονη συζήτηση με τη Βαρόνη Άστον, με αποτέλεσμα να επέμβει σε ρόλο κατευναστή ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μαρκουλλή επέμενε ότι δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση σχέσεων με την Ισλαμική Διάσκεψη, ενόσω γίνεται προσπάθεια για την πλήρη ένταξη του ψευδοκράτους και ενόσω ο Τούρκος ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης ενεργεί εχθρικά προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Βαρόνη Άστον θεωρεί ως υπερβολική την αντίδραση της Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών και ότι για να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει η ΕΕ να έχει αναβαθμισμένες σχέσεις με περιφερειακούς οργανισμούς.

Πάντως, η κυπριακή Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι εάν η κ. Άστον επιμείνει, θα κινδυνέψει με απομόνωση, εκτός και αν βρει συμμάχους εντός της ΕΕ, που και πάλι δεν θα είναι επαρκώς ως φαίνεται ισχυροί. Οπότε θα τεθεί ενώπιον του διλήμματος είτε να αποδεχθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με προϋποθέσεις, υπό την έννοια δηλαδή ότι δεν θα προκύψει αναβάθμιση και πλήρης ένταξη του ψευδοκράτους, είτε θα ασκηθεί βέτο, πράγμα που θα δημιουργήσει προβλήματα και ενδεχομένως την απομόνωση της κυπριακής Κυβέρνησης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ