2012-09-06 17:06:08
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: Έκκληση σε ΕΚΤ να παρέμβει για την κρίση χρέους
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη, να παρέμβει στην αγορά χρέους για να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών-κρατών της Ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε πιο «λογικά» επίπεδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «είναι κρίσιμο να αναχαιτιστούν οι φόβοι» περί του κινδύνου διάσπασης της νομισματικής ένωσης.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει από την ΕΚΤ με την παρέμβασή της στις αγορές του χρέους, ώστε να διατηρούνται οι αποκλίσεις των επιτοκίων ανάμεσα στις χώρες σε επίπεδα δικαιολογημένα από τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών τους», ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του.

Εκτιμώντας ότι «η κρίση της Ευρωζώνης παραμένει ο σπουδαιότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2012 σχεδόν για όλες τις πλούσιες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τον Καναδά, με μόνη εξαίρεση την Ιαπωνία.


Ο Οργανισμός προειδοποιεί εξάλλου ότι ενδεχόμενη «κλιμάκωση της αστάθειας στην Ευρωζώνη θα μεταδοθεί και θα έχει σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια ζήτηση», ενώ εκφράζει την ανησυχία του για το ότι «εντός της Ευρωζώνης, η αδυναμία των χωρών της περιφέρειας», των χωρών του λεγόμενου ευρωπαϊκού νότου, «εξαπλώνεται» στις ισχυρότερες οικονομίες.

Η Γερμανία δεν αναμένεται πλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, να καταγράψει ανάπτυξη μεγαλύτερη από 0,8% (από 1,2% βάσει των προηγούμενων προβλέψεων, που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα τον Μάιο).

Η Γαλλία θα δει την οικονομία της να παραμένει στάσιμη (+0,1% το 2012, από +0,6% προηγουμένως), σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις. Ενώ η Ιταλία θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 2,4%, ακόμα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ως τώρα (-1,7%).

Ο Οργανισμός αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω, έστω κατά ένα μικρό ποσοστό, την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ, όπου πλέον αναμένει ανάπτυξη 2,3% (από 2,4%), και λίγο περισσότερο για τον Καναδά, όπου (+1,9% από 2,2%).

Η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα καταγράψει ανάπτυξη 2,2% (η πρόβλεψη του Μαΐου έκανε λόγο για 2%), χάρη στην «ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή η οποία συνεχίζεται», όπως ανέφερε ο Οργανισμός αναφερόμενος στο σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή του Μαρτίου του 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ