2012-09-06 16:57:25
Φωτογραφία για Πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, ανακοίνωσε η ΕΚΤ...!!!
Σε νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό αυστηρούς όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, 

OMT) κατέληξε η Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, δηλαδή έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ είχει προαναγγείλει πως θα κάνει «το παν» για τη σωτηρία του ευρώ και με το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος, αξιοποιεί ολόκληρο το περιθώριο δράσης της. Τις «λεπτομέρειες» (δηλαδή τους όρους με τους οποίους θα γίνονται οι παρεμβάσεις) περίμενε και η Ισπανία για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την επέμβαση της Φρανκφούρτης -το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται πλέον στη Μαδρίτη.


Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοιΗ απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας το σχέδιο, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει ποιος δεν υπερψήφισε, αλλά η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε και την Πέμπτη ο Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της Ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο Ντράγκι υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.

Πηγή / Newsroom ΔΟΛ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ