2012-05-07 16:08:13
Φωτογραφία για Παπούλιας προς Σαμαρά: Τι κάνετε; Είχε τρέξιμο;
Αυτή την ώρα η συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, αρνήθηκε ήδη ο Καμμένος!

Διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς απαντώντας στο σχόλιο του κ. Κάρολου Παπούλια σχετικά με το αν είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος, σημείωσε: «Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές».

O κ. Σαμαράς έχει αυτη την στιγμή 16:00 την πρώτη του συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα . Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στις 17.00 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 18.30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.  Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του αφού όπως είπε και εχτές δεν συζητάσει με δοσίλογους!


Νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος (που δεν επανεκλέγεται βουλευτής) μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, για να ενημερώσει τον κ. Κάρολο Παπούλια για το ακριβές αποτέλεσμα των εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων.

Αμέσως μετά, στις 2 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού και θα παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού.

Στις 3 το μεσημέρι, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο, ο Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ως αρχηγός του κόμματος με την μεγαλύτερη δύναμη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις μέρες, αν και είναι αμφίβολο να εξαντλήσει ο κ. Σαμαράς το χρονικό περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με δύο επιδιώξεις: την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου.   

Σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει στον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το καθήκον διερεύνησης της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε περίπτωση που ούτε αυτή η προσπάθεια ευοδωθεί, έρχεται η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, αρχηγού του κόμματος που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές της 6ης Μαϊου να επιχειρήσει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Δεδομένου ότι το άθροισμα των εδρών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι 149 και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι η προσπάθειά του θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς, ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτή την ώρα προβάλλει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών στις 10 Ιουνίου.

Κι αυτό διότι η Αλέκα Παπαρήγα έχει πει ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να γίνει κυβερνητικός εταίρος, ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δε συνεργάζονται με τη ΝΔ (σενάριο που μπορεί να οδηγούσε σε σχηματισμό κυβέρνησης εάν διαπιστωνόταν παράλληλη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και το άλλο σενάριο, του σχηματισμού κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Δημοκρατικής Αριστεράς δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες δεδομένης της προεκλογικής τοποθέτησης του Φώτη Κουβέλη να μην γίνει το αριστερό άλλοθι σε μια κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ