2024-03-08 09:10:56
Φωτογραφία για Τα στοιχεία δείχνουν πτώση του όγκου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών από την Κίνα προς την Ευρώπη καθώς αυξάνονται οι όγκοι προς τη Ρωσία
Πέρυσι σημειώθηκε μείωση του όγκου στη γραμμή σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της UTLC Eurasian Rail Alliance. Ωστόσο, τα τέλη του 2023 και οι αρχές του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η διαδρομή θα ανακτήσει όγκους.

Michał Pakulniewicz

trans.info/en

Το 2023, ο όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν από τον Ευρασιατικό Σιδηρόδρομο ήταν 674.000 TEU (κοντέινερ 20 ποδιών), που αντιπροσωπεύει μείωση 1,1% από έτος σε έτος. Το 2022, αυτός ο όγκος έφτασε τα 681.000 TEU, σύμφωνα με στοιχεία της UTLC Eurasian Rail Alliance (ERA), μια συμμαχία των εθνικών σιδηροδρόμων του Καζακστάν, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που αντιπροσωπεύει το 95% των μεταφορών μεταξύ Κίνας και Ευρασίας.

Πέρυσι επέφερε μια αξιοσημείωτη πτώση στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πτώση ήταν έως και 49%. Το 2022, 410.600 TEU μεταφέρθηκαν και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, αριθμός που μειώθηκε σε 211.100 TEU πέρυσι.


Οι δύο πιο σημαντικές διαδρομές στη σχέση μεταξύ Κίνας και ΕΕ ήταν η σύνδεση από την Κίνα στην Πολωνία και από τη Γερμανία στην Κίνα. Το πρώτο μετέφερε 117.600 TEU (34% λιγότερο από έτος σε έτος). Όσον αφορά το τελευταίο, οι όγκοι μειώθηκαν πάνω από 45% σε ετήσια βάση, στα 58.300 TEU.

Η ισχυρή θέση της Πολωνίας στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού τονίζεται επίσης από το γεγονός ότι τρεις κύριες διαδρομές προς την ΕΕ από την Κίνα καταλήγουν στο Małaszewicze. Το 2023, αυτά ήταν δρομολόγια από το Xi'an (44.500 TEU), το Chengdu (28.800 TEU) και το Chongqing (17.800 TEU), αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη δομή των εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν μεταξύ Κίνας και ΕΕ το 2023, το 18% του συνολικού όγκου ήταν ηλεκτρονικά. Ο εξοπλισμός επικοινωνίας αποτελείτο 14%, τα μηχανήματα και τα ηλεκτρομηχανολογικά 12%, και τα προϊόντα αυτοκινήτων και πλαστικών 8% έκαστο. Αυτό μοιάζει πολύ με τη δομή από το 2022, με τη διαφορά ότι το μερίδιο του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αυξηθεί σημαντικά από 8% σε 12%.

Οι μειώσεις στην κατεύθυνση προς την Ευρώπη αντισταθμίστηκαν σε κάποιο βαθμό από τη σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (EAEU). Το άλμα σε όγκο από την Κίνα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ήταν ιδιαίτερα σημαντικό εδώ. Στην EAEU μεταφέρθηκαν 462.900 TEU το 2023, σημειώνοντας αύξηση έως και 71% σε σύγκριση με τον όγκο από το 2022.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για τη μείωση του συνολικού όγκου στη σιδηροδρομική γραμμή από την Κίνα ήταν η μείωση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων το 2023. Από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2022, τα ποσοστά ήταν σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα η πανδημική έκρηξη. Από αυτό επωφελήθηκαν και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, όπου οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες. Το 2023, ο σιδηρόδρομος δεν ήταν πλέον μια τόσο ελκυστική εναλλακτική λύση στη θάλασσα.

Επωφελούνται οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές από την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας;

Η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Το τέλος του 2023 και η αρχή του τρέχοντος έτους έφεραν σημαντική αύξηση των τιμών των εμπορευματοκιβωτίων στις θαλάσσιες μεταφορές ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκλήθηκε από επιθέσεις από μαχητές Χούτι. Η UTLC ERA τονίζει ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα κόστους όσον αφορά τη διαθεσιμότητα.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, που συνεχίζεται από τον Δεκέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του χρόνου ταξιδιού στην Ευρώπη και την αύξηση του κόστους και συνέβαλε στο ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι όγκοι προς την ΕΕ ήταν μόλις 0,2% χαμηλότεροι σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ανήλθαν σε 20.800 TEU. Η βελτίωση των όγκων της ΕΕ οφείλεται κυρίως στην εκ νέου αύξηση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Πολωνίας. 14.500 ήρθαν στη χώρα μας σιδηροδρομικώς από την Κίνα, TEU – 36,2% περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό αντιστοιχούσε σχεδόν στο 70% της συνολικής διμερούς ανταλλαγής μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάκαμψη στις εξαγωγές από τη Γερμανία προς την Κίνα. Εδώ, οι όγκοι ήταν έως και 69% χαμηλότεροι από έτος σε έτος και ανήλθαν μόλις σε 2.000 TEU. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες μετρήσεις PMI για τη γερμανική βιομηχανία, οι οποίες δείχνουν χαμηλό επίπεδο νέων παραγγελιών για τη γερμανική βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών εξαγωγής).

Η UTLC ERA αναμένει ότι φέτος θα φέρει αύξηση σε όγκους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δεδομένης της σημασίας της για τις θαλάσσιες μεταφορές, ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση για σιδηροδρομικές μεταφορές το 2024. Η ευρασιατική γραμμή μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη κίνηση λόγω αποσταθεροποίησης στη θάλασσα», προέβλεψε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της.

sidirodromikanea.blogspot.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ