2024-03-08 08:23:27
Φωτογραφία για ΚΟΝΤΡΑ  notebook με Snapdragon X Elite σε εφαρμογές AI σε σύγκριση με Intel Core Ultra



 Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, ο φορητός υπολογιστής με Snapdragon X Elite προσφέρει «μια πρωτοποριακή NPU απόδοσης 45 TOPS που παρέχει απαράμιλλες δυνατότητες AI». Οι δοκιμές NPU (μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας) που διεξήγαγε η Qualcomm περιλάμβαναν τη δημιουργία εικόνων AI στα προγράμματα Stable Diffusion και το GIMP. Όπως θα περιμένατε, στις δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο και on-device με τους ενσωματωμένους επεξεργαστές και όχι βεβαίως στο cloud.



Το βίντεο δείχνει αρχικά τους δύο υπολογιστές δίπλα-δίπλα να τρέχουν ένα πρότζεκτ με το Stable Diffusion. Ο φορητός υπολογιστής που βασίζεται στην πλατφόρμα Snapdragon X Elite ολοκλήρωσε την εργασία δημιουργίας μίας εικόνας με καλοκαιρινά φρούτα σε 7,25 δευτερόλεπτα την ώρα που όταν ο φορητός υπολογιστής με Intel Core Ultra 7 χρειάστηκε 22,26 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει τη δημιουργία της εικόνας μετά από την ίδια προτροπή.

Η Qualcomm έδειξε να είναι δίκαιη στο συγκριτικό με το Stable Diffusion. Όπως μπορείτε να δείτε και από το παρακάτω στιγμιότυπο, οι μηχανικοί της εταιρείας φρόντισαν ώστε η έκδοση 1.5 της γεννήτριας εικόνων να «τρέχει στην πλέον αποδοτική διαμόρφωση» για την πλατφόρμα της Intel, «μοιράζοντας» την επεξεργασία μεταξύ της κεντρικής μονάδας Meteor Lake, της NPU και της GPU ανάλογα με την περίπτωση. Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί ότι το μηχάνημα της Qualcomm φαίνεται να έχει επωφεληθεί από μια ειδικά βελτιστοποιημένη έκδοση του Stable Diffusion. Πιο συγκεκριμένα, και τα δύο, Stable Diffusion και Fast Stable Diffusion που «έτρεχαν» στον υπολογιστή με Snapdragon X Elite ήταν v1.5. Το σύστημα Intel Core Ultra 7 «έτρεχε» επίσης το Stable Diffusion v1.5 και είχε διαμορφωθεί βάσει των GitHub - GIMP AI plugins με OpenVINO Backend και Οδηγός Χρήσης για χρήστες windos · GitHub.

Η Qualcomm «έστησε» τα δύο μηχανήματα για να δημιουργήσουν και εικόνες τεχνητής νοημοσύνης με το GIMP. Αυτή τη φορά, η προτροπή ήταν «ένα μεγαλοπρεπές λιοντάρι που λιάζεται στον χρυσό απογευματινό ήλιο» με τα δύο μηχανήματα να ξεκινούν ταυτόχρονα αλλά τελικά να βλέπουμε το plugin AI του μηχανήματος με την πλατφόρμα Snapdragon X Elite που χρησιμοποιεί το AI Stack της Qualcomm να ολοκληρώνει την επεξεργασία σε ένα κλάσμα του χρόνου που χρειάστηκε το plugin OpenVINO της Intel για να ολοκληρώσει την ίδια εργασία. Η Qualcomm ισχυρίζεται ότι ο επεξεργαστής της απόδοσης 45 TOPS ξεπερνά τον αντίπαλο x86 καθώς μπορεί να παράγει 10X περισσότερες εικόνες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Δεν αποτελεί πάντως και μεγάλη έκπληξη που βλέπουμε την πλατφόρμα της Qualcomm να ξεπερνά σε απόδοση εκείνη της Intel όσον αφορά την ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας. Η Qualcomm κάνει λόγο για 45 TOPS όσον αφορά την απόδοση NPU της πλατφόρμας Snapdragon X Elite σε φόρτους εργασίας AI όταν επισήμως η Intel υπόσχεται έως και 34 TOPS με τη σειρά επεξεργαστών Core Ultra.

Η οικογένεια Meteor Lake σηματοδότησε την εμπορική διάθεση των πρώτων επεξεργαστών της Intel με ενσωματωμένη NPU με την εταιρεία να έχει ήδη «βάλει πλώρη» να αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις με την επόμενη γενιά - Arrow Lake (Desktop) και Lunar Lake (Laptop). Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιώντας βελτιώσεις σε επίπεδο αρχιτεκτονικής στις NPU και GPU, η Intel υπόσχεται έως και τριπλάσια απόδοση σε φόρτους εργασίας ΑΙ. Στην περασμένη έκθεση CES, η Intel έκανε γνωστό ότι οι παραπάνω επεξεργαστές που αναμένεται να κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος βρίσκονταν στα τελικά στάδια της ανάπτυξης.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ