2012-04-25 17:33:03
Φωτογραφία για Σάββατο 28/04/2012 το κίνημα της πατάτας στη Μυτιλήνη
Διχασμός για το “Κίνημα πατάτας”

- Θα πουληθούν το πρωί του Σαββάτου έξω από το Κολυμβητήριο σε σακιά των 20 κιλών.

- Επιφυλακτικοί οι ντόπιοι οπωροπώλες για την συμφωνία που έκλεισε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης τόσο ως προς την τιμή όσο και για την ποιότητα του προιόντος

Στο Κίνημα Παράκαμψης Μεσαζόντων που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στον αγροτικό τομέα εντάσσεται δυναμικά και η Λέσβος, αφού όπως ανακοινώθηκε χθες από την Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, το πρωί του Σαββάτου, 28 του μηνός, έξω από το Κολυμβητήριο, θα πουληθούν 25 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου προς 7,25 ευρώ τα 20 κιλά. Πέρα από το γεγονός ότι η είδηση αυτή προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν φαινόταν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των τοπικών φορέων για να ενταχθεί το νησί μας στο “Κίνημα της πατάτας”, οι απόψεις διίστανται και ως προς το όφελος που θα έχουν τελικά οι ντόπιοι καταναλωτές
. Κι αυτό γιατί από την μία πλευρά ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης, Θεόδωρος Στεργίου υποστηρίζει ότι η τιμή του 0,36 ευρώ ανά κιλό πατάτας που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις είναι η συμφερότερη δυνατή για τους καταναλωτές, ενώ από την άλλη οι ντόπιοι μανάβηδες θεωρούν ότι η τιμή θα έπρεπε να ήταν ακόμη χαμηλότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρακάμπτονται οι μεσάζοντες και η διάθεση του προιόντος γίνεται απευθείας από τους παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την διάθεση κι άλλων προιόντων μέσα στο καλοκαίρι και ειδικότερα φρούτων από την Βόρεια Ελλάδα.

Οι 25 τόνοι πατάτας από την Δράμα θα διατεθούν απευθείας από παραγωγούς του Νευροκοπίου με τους οποίους είχε επαφές το τελευταίο διάστημα ο κ. Στεργίου για να κλείσει την καλύτερη τιμή για τους Μυτιληνιούς καταναλωτές. Η διάθεση αυτής της μεγάλης ποσότητας θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και όπως διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι πατάτες θα πωλούνται μόνο σε συσκευασία των 20 κιλών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, παρακαλούνται να φέρουν το ακριβές αντίτιμο της αξίας του προϊόντος.

«Πετύχαμε την καλύτερη δυνατή τιμή»

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης, το κλείσιμο της τιμής στο 0,36 ευρώ το κιλό θεωρείται μια ιδιαίτερα συμφέρουσα συμφωνία για τους ντόπιους καταναλωτές, όταν σήμερα αγοράζουν πατάτες από ξένες χώρες στην διπλάσια τιμή. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, ακόμη και στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η πατάτα Νευροκοπίου πωλείται πάνω από 0,50 ευρώ το κιλό. «Πιστεύω ότι καταφέραμε να κλείσουμε με τους παραγωγούς του Νευροκοπίου μια πολύ καλή τιμή για την πώληση της πατάτας στο νησί μας κι αν υπάρξει ανταπόκριση, η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί. Άλλωστε πρόκειται για ένα προϊόν αρίστης ποιότητας και δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Λέσβου αγγίζει τους 100.000 πολίτες, μπορούν να διατεθούν μεγάλες ποσότητες για το συμφέρον όλων».

Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης βρίσκεται σε επαφή και με παραγωγούς της Νάουσας για την απευθείας διάθεση φρούτων, όπως ροδάκινα και μήλα, σε χαμηλές τιμές. Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, όπως μας είπε ο κ. Στεργίου.

Επιφυλακτικοί οι οπωροπώλες

Από την πλευρά τους, οι ντόπιοι μανάβηδες θεωρούν ότι η τιμή ανά κιλό πατάτας θα μπορούσε να ήταν ακόμη χαμηλότερη, από την στιγμή που το προιόν θα πουληθεί απευθείας από τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Επιπλέον, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την ποιότητα που θα έχουν οι πατάτες που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Άλλωστε, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που έχουν διαμαρτυρηθεί το τελευταίο διάστημα επειδή ενώ αγόρασαν από πλανόδιους πωλητές πατάτες Νευροκοπίου, όπως υποστήριζαν οι ίδιοι, σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από το 0,36 ευρώ το κιλό, τελικά η ποιότητά τους δεν ήταν καθόλου καλή.

Το μέλος του Συλλόγου Οπωροπωλών και Ιδιοκτητών Μίνι – Μάρκετ, Άρτεμις Βοναπάρτη, τονίζει πάντως: «Σ’ αυτή την περίοδο κρίσης που περνάμε όλοι μας, σαφώς και προέχει το συμφέρον του καταναλωτή. Αλλά το συμφέρον προκύπτει όταν αγοράζεις ένα προιόν σε καλή τιμή και είναι ταυτόχρονα καλό ποιοτικώς. Είναι αλήθεια ότι όταν παρακάμπτονται οι μεσάζοντες οι τιμές μπορούν να πέσουν ακόμη περισσότερο αλλά αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνονται μεθοδικά και με συνέχεια και συνέπεια».

Τροχοπέδη τα μεταφορικά

Όπως είχαμε γράψει, πριν από δύο μήνες περίπου είχε ξεκινήσει ενέργειες για να επεκταθεί το “Κίνημα της πατάτας” προς το νησί μας και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται, αν και όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλη, αποτελεί τροχοπέδη το κόστος των μεταφορικών. «Όταν πριν από ενάμιση μήνα είχαμε κάνει επαφές με παραγωγούς του Νευροκοπίου, μας είχαν δώσει τιμή ανά κιλό πατάτας στα 0,40 ευρώ, όταν πλανόδιοι πωλητές πωλούσαν και συνεχίζουν να πωλούν το κιλό στα 0,33 ευρώ. Επομένως κρίναμε ότι αυτή δεν είναι μια συμφέρουσα τιμή για τους Λέσβιους καταναλωτές. Από κει και πέρα, έχουμε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Ορυζοπαραγωγών Αγρινίου ζητώντας μια καλή προσφορά για την διάθεση ρυζιού. Μας έδωσε την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό αλλά αν προσθέσουμε και τα μεταφορικά το κόστος θα φθάσει το 1,50 ευρώ. Δυστυχώς πιστεύω ότι αυτή η δράση δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως θα θέλαμε στο νησί μας λόγω των μεταφορικών που μετακυλίονται στο προϊόν και επομένως στους καταναλωτές».

lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ