2012-04-23 19:06:20
Φωτογραφία για GP Μπαχρέιν: Από το γκλάμουρ της F1, στο γκρίζο του πολέμου
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις... έτσι δεν έλεγαν οι Κινέζοι σοφοί; 

Μια φωτογραφία που απεικονίζει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στο Μπαχρέιν.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, μέσα σε μόλις λίγα χιλιόμετρα. Από το γκλάμουρ της Formula 1 στην πίστα του Sakhir, στο γκρίζο, πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στα περίχωρα της πρωτεύουσας Manama...

Οι σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών που μάχονται νυχθημερόν εδώ και μήνες με τις δυνάμεις καταστολής διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, συνεχίζονται, την ώρα που οι πιλότοι στην πίστα παλεύουν για τη νίκη.

Σε κάποια χωριά οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στη Formula 1 του αίματος», βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων των «τριών ημερών οργής» που οργάνωσε το κίνημα «Νέοι της 14ης Φεβρουάριου» με την ευκαιρία της διεξαγωγής του GP του Μπαχρέιν.

Μόλις 28.000 θεατές βρέθηκαν στην πίστα για να παρακολουθήσουν το 4ο Grand Prix της χρονιάς, αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του αγώνα.


Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πάντως δεν εμπόδισαν 10 γυναίκες ντυμένες με την παραδοσιακή μαύρη αμπάγια να μπουν στην πίστα μετά το τέλος του αγώνα και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση. Φυσικά η τηλεόραση δεν έδειξε τίποτα, ούτε από τις διαμαρτυρίες ούτε από την σύλληψή τους Την ώρα διεξαγωγής του αγώνα, έξω από τα γραφεία της FOM στο Λονδίνο, αλλά και τον Λευκό Οίκο στη Ουάσινγκτον, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές-μετανάστες από το Μπαχρέιν διαμαρτύρονταν για την διεξαγωγή του αγώνα αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους.

Παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή του GP, το οποίο πέρσι ματαιώθηκε εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο Βασιλιάς δήλωσε «ευγνώμων» προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), τις ομάδες και τους χορηγούς που «...διασφάλισαν ότι το κορυφαίο αυτό γεγονός θα διεξαχθεί στο πνεύμα ομαδικής γιορτής που εκπροσωπεί η Formula 1».

Παράλληλα, προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει την αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να υπογραμμίσω την προσωπική μου δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη συμφιλίωση στη μεγάλη χώρα μας. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων των κατοίκων του Μπαχρέιν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, έχουν σημειωθεί «σημαντικές και ουσιαστικές πρόοδοι» στην εφαρμογή των προτάσεων της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, η οποία, στην έκθεση που δημοσίευσε το Νοέμβριο, κατήγγειλε «την υπερβολική χρήση βίας» στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιτροπή, η οποία συστάθηκε έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011 έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι, τέσσερις από τους οποίους από βασανιστήρια.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι οι νεκροί από την αρχή του κινήματος αυτού ως σήμερα φτάνουν τους 60...

Τα φώτα σβήνουν, η σκόνη κατακάθεται. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής η πίστα θα έχει αδειάσει από τον εξοπλισμό των ομάδων. Το τσίρκο της Formula 1 το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα αφήσει το Βασίλειο του Μπαχρέιν.

Η καθημερινότητα των ντόπιων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Εδώ και ένα χρόνο πολεμούν και θα συνεχίσουν να πολεμούν για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση και δεν θα χρειαστεί να μεγαλώσει η λίστα με αυτούς που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά τους.

Πηγή: www.e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ