2012-04-23 19:03:03
Φωτογραφία για Η Τρικυμία του Σαίξπηρ στο έργο του J. W. Waterhause, Miranda
Eνας ζωγράφος ,ενας πίνακας που μου αρέσει ιδιαίτερα ,και τον οποίο χρησημοποίησα πολλές φορές σε αναρτήσεις μου .

   Είναι γνωστό ότι τα έργα του Σαίξπηρ συχνά ενέπνεαν τους Άγγλους ζωγράφους της Βικτωριανής εποχής και τους Προραφαηλίτες ζωγράφους.

   Τρεις πίνακες του  Προραφαηλίτη ζωγράφου J. W. Waterhouse με παραλλαγές σε κοινό θέμα: την ηρωίδα του Σαίξπηρ Μιράντα από το έργο του Τρικυμία. Ο Waterhouse ζωγράφισε τον πρώτο πίνακα με τη Μιράντα στην αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας, το 1875. Η συλλογισμένη Μιράντα, φορώντας ένα

υπέροχο αέρινο λευκό φόρεμα και έχοντας μαζεμένα με κορδέλα τα μαλλιά της, κάθεται σ' ένα βράχο στην παραλία του νησιού και κοιτάζει πέρα μακριά στη θάλασσα. Στο βάθος αριστερά μόλις διαγράφεται ένα καράβι. Όπως οι περισσότερες ηρωίδες του Waterhouse, η Mιράντα απεικονίζεται ως προσωποποίηση της αθωότητας, μία γυναίκα πιόνι και θύμα των συνθηκών και των περιστάσεων.


 Η Μιράντα, η μόνη γυναικεία μορφή και κεντρική ηρωίδα του έργου, είναι κόρη του Πρόσπερου, Δούκα του Μιλάνο. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο Δούκας του Μιλάνο, που ασχολείτο με μυστικιστικές-μαγικές μελέτες, χάνει το θρόνο του από τον αδερφό του, Αντόνιο, ο οποίος είχε την υποστήριξη του βασιλιά της Νάπολης Αλόνσο. Κυνηγημένος ο Πρόσπερο καταλήγει σε ένα ερημικό νησί μαζί με τη μικρή του κόρη, τη Μιράντα.

Ο Waterhouse ζωγράφισε δύο ακόμα παραλλαγές της Μιράντας στο τέλος της καριέρας του, το 1916. Η Μιράντα, ντυμένη μ' ένα μπλε φόρεμα και έχοντας ελεύθερα τα μακριά της μαλλιά τα οποία κρατά με το ένα χέρι της, στέκεται όρθια στη βραχώδη παραλία του νησιού και κοιτάζει το ναυάγιο του καραβιού στην άγρια τρικυμισμένη θάλασσα.

http://ektiesthisi.blogspot.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ