2012-04-23 13:33:52
Φωτογραφία για Τρομάζουν οι επισφάλειες – ρεκόρ των τραπεζών - Μαύρα μαντάτα για το 2012
Σε εντυπωσιακά ύψη, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 13% διαμορφώνονται οι επισφάλειες που επίσημα ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για το 2011. Μάλιστα, όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες στις ανακοινώσεις τους, η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους ότι το 2012 τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες την Παρασκευή, τα «κόκκινα» δάνεια (δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 30 ημέρες) ανέρχονταν στο 12,2% του συνόλου για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, στο 13,5% για την Alpha Bank, στο 15,3% για τη Eurobank και στο 13,5%. 

Πρόκειται για ποσοστά πρωτοφανή στα ελληνικά δεδομένα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2010!

Βέβαια, όπως ξεκάθαρα αναφέρουν στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες έχουν πάρει –και με το παραπάνω- τις απαραίτητες προβλέψεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει τι θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερέψει το 2012 και δεν βελτιωθεί προς το 2013. Γιατί, σε αντίθεση με τις ζημιές από τα ομόλογα το PSI που υπολογίζονται άπαξ, τα «κόκκινα δάνεια» είναι μια ανοικτή πληγή, που προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία στους ισολογισμούς των τραπεζών.


Και, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, όσο  η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας  δεν βελτιώνεται, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχει ανάσχεση των επισφαλειών μέσα στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, οι απαισιόδοξες φωνές κάνουν λόγο για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων ακόμη και κοντά στο 20% για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου μέσα στο 2012. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 30 δις. ευρώ, ποσό δηλαδή με τη σειρά του υψηλότερο από τις συνολικές ζημιές που ανακοίνωσαν για το 2011 οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των συνεπειών από το PSI.

Έτσι, συνεχίζουν οι απαισιόδοξοι αναλυτές, είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς στο τέλος του 2012 ή το αργότερο στα μέσα του 2013, λόγω των επισφαλειών αυτών, θα δουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας να ξαναπέφτουν κάτω από τα κατώτατα όρια που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος. 

Επιπλέον, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα δάνεια ιδιωτών ύψους έως 200.000 ευρώ, ουσιαστικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα μοχλό πίεσης έναντι των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες να εκτινάσσονται μήνα με το μήνα. Ειδικά στην καταναλωτική πίστη και δη στις πιστωτικές κάρτες, πλέον οι επισφάλειες έχουν φτάσει ακόμη και στο 50% αν κανείς συμπεριλάβει σε αυτές όσους πληρώνουν το συμβολικό ποσό της ελάχιστης καταβολής.

Καθώς μάλιστα η οικονομική κατάσταση των μισθωτών και των συνταξιούχων αναμένεται να επιβαρυνθεί παιρετέρω με το μπαράζ των νεών μέτρων του Ιουνίου, θεωρείται αρκετά δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση, τουλάχιστον άμεσα.

(bankingnews.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H Apple προσλαμβάνει
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Apple προσλαμβάνει
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ