2012-04-23 13:30:53
Φωτογραφία για Ο Ολάντ «βυθίζει» τις ευρωπαϊκές αγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες, στον απόηχο του αποτελέσματος των χθεσινών γαλλικών εκλογών και της κατάρρευσης της κυβέρνησης της Ολλανδίας καθώς και μεικτών οικονομικών στοιχείων της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 υποχωρούσε πριν από το μεσημέρι κατά 1,53%, ενώ το spread των ολλανδικών ομολόγων - που έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική βαθμολογία (ΑΑΑ) - έναντι των γερμανικών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Ανοδικά κινείται και το spread των ιταλικών ομολόγων, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασε στο 5,67% και το spread τους στο 3,97%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων ολλανδικών τίτλων έφτασε στο 2,33% και το spread τους στο 0,62%. Η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν προγραμματίσει δημοπρασίες ομολόγων για αύριο, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ. Σήμερα, η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,33% και διαμορφώνεται στα 1,3148 δολάρια.


Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, νικητής του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα είναι λιγότερο πρόθυμος από τον Νικολά Σαρκοζί στη λήψη γερμανικής έμπνευσης μέτρων λιτότητας και μπορεί να εξασθενήσει την πολιτική ενότητα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι ο Ολάντ έχει ζητήσει την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ, ώστε να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, ενώ χθες τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο της κάτω από το 1% που είναι σήμερα και να αρχίσει να δανείζει απευθείας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το Σάββατο την αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού του να συμφωνήσει σε μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013 έναντι του 4,6% που εκτιμάται ότι θα φθάσει, αν δεν ληφθούν μέτρα. Η αποτυχία αυτή καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες και δημιουργεί αμφιβολίες για τη λήψη των μέτρων λιτότητας από τη χώρα στο μέλλον, ώστε να επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού συμφώνου.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ