2012-04-20 23:01:42
Φωτογραφία για Ετοιμαστείτε να πληρώσετε / Ζημιές - ρεκόρ ανακοινώνουν οι τράπεζες λόγω PSI...!!!
Ζημιές ρεκόρ που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν σήμερα οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, λόγω της συμμετοχής τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+), αλλά και γενικότερα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης στις επιμέρους δραστηριότητες τους.Ζημίες συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), μετά τη λογιστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που οδήγησε σε ζημίες 11,78 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ συμμετείχε στο «κούρεμα» με τίτλους συνολικής ονομαστικής 14,8 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης κύριων ίδιων κεφαλαίων (Core Tier I), μετά την εγγυημένη ενίσχυση 6,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπολογίζεται στο 6,3%. Συγκεκριμένα, η λογιστική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου κατά 75% οδήγησε σε ζημία ύψους 11,784 δισ. ευρώ, προ φόρων.

Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας υποχώρησε στο 3%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Συνολικά το κόστος της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων της Alpha Bank ανήλθε στα 3,831,4 δισ. ευρώ, ως συνέπεια του οποίου εμφάνισε για το 2011 καθαρές ζημιές 3,810,2 δισ. ευρώ.

Αν δεν συνυπολογιστεί η απομείωση των ελληνικών ομολόγων της τότε η τράπεζα το 2011 εμφάνισε καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ.

«Η πλήρης συμμετοχή μας στη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ιδιωτών Ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με ζημίες 3,81 δισ. ευρώ για τους μετόχους μας, αντικατοπτρίζει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, η Διοίκηση, το Προσωπικό και οι Μέτοχοί μας παραμένουν προσηλωμένοι στο να συνεισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ένας ισχυρός και δραστήριος τραπεζικός τομέας, με την ευελιξία και τη δυναμική που μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προσφέρει, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.

Συνολικές ζημιές μετά από φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού) ανακοίνωσε η EFG Eurobank.

Ζημιές συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI μετά από φόρους και μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους, κατέγραψε για το 12μηνο του 2011 η Τράπεζα Πειραιώς.

Η συνολική απομείωση που αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση 2011 και σχετίζεται με τo PSI ανήλθε σε 5,9 δισ. ευρώ.

Ζημίες 249,8 εκατ. ευρώ (αποτελέσματα προ φόρων) ανακοίνωσε για το 2011 ο όμιλος της Attica Bank, έναντι κερδών 3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2010, λόγω της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων της περιόδου με την πρόβλεψη απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διενεργήθηκε μετά τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI+ καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Ταμβακάκης: Η Εθνική θα παραμείνει βασικός πόλος ισχύος και σταθερότητας

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενες κυρίως από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων και σε μικρότερο βαθμό από εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά του βάσει των αναλύσεων της BlacKRock Solutions.

Ο κ.Ταμβακάκης προσθέτει ότι το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα συμβάλλει στην ανάκτητη της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εισροή καταθέσεων τον τελευταίο μήνα, μετά από απώλειες που σωρευτικά υπερέβησαν το 30% της καταθετικής του βάσης τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης.

Ακόμη, αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κρατικής στήριξής της με την εφαρμογή σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

Η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής η οποία θα ενσωματώσει τις μονάδες της Εθνικής στις βαλκανικές χώρες καθώς και πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, η περαιτέρω επαναγορά στοιχείων παθητικού και η βέλτιστη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού της.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ο βασικός πόλος ισχύος και σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, επισήμανε ο κ. Ταμβακάκης.

Πηγή / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ