2012-04-20 11:46:09
Φωτογραφία για Το πέτυχαν... Κρατικοποιούνται (;) οι ελληνικές τράπεζες
της Ζέζας Ζήκου

Λες, ας μη δώσεις σημασία σε δήθενλεπτομέρειες... Eντάξει, αν ζυγίσεις την πολιτική που παράγουν, δεν βγάζεις ούτε δύο δράμιαενδιαφέρον. Λες, ξανά και ξανά, ας μη δώσεις σημασία σε λεπτομέρειες, επειδήαποσιωπούνται από το σύστημα... Και απορείς πώς μπορεί πολιτικοί, καθηγητάδες,τραπεζίτες, δημοσιογράφοι και λοιποί... να έχουν χειραγωγηθεί τόσο ώστε ναπαραποιούν τις εξελίξεις. Aλλά, δεν πρόκειται απλώς περί αυτού.

Το ερώτημα παραμένει μετέωρο: πρόκειται για πρωτοφανήανικανότητα ή δρομολογημένη εξέλιξη; Εντάξει... Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμξέρουν πολλά. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.Αλλωστε, τι σημασία έχουν πλέον οι τραπεζίτες, αφού έχει χρεοκοπήσει ηοικονομία. Οι οικονομολόγοι που έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους, προ πολλούτο έχουν προβλέψει.

Ματαίως, και η στήλη επί σειρά μηνών το έχει επισημάνει.

Οντως, πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως οι τραπεζίτεςσυνήθως κάνουν μεγαλύτερο κακό, από καλό! Πάντα θυμάμαι την άποψη του Keynes: πως ένας «καλός» τραπεζίτης δεν είναι αυτός που προέβλεψε τους κινδύνουςκαι τους απέφυγε, αλλά, δυστυχώς, αυτός του οποίου τα ερείπια της πολιτικής τουτα συμμερίζονται με έναν συμβατικό και ορθόδοξο τρόπο οι υπόλοιποι τραπεζίτες,έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς στην πραγματικότητα να τον κατηγορήσει και ταπληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Παρ’ όλες τις θριαμβολογίες για την επιτυχή έκβαση τηςαναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -του διαβόητου PSI- η επόμενη μέρα είναι «μαύρη» για τις ελληνικές τράπεζες, έχω γράψειπολλές φορές. Οι «τρύπες» που άφησε το «κούρεμα» των ομολόγων στις ελληνικέςτράπεζες είναι τεράστιες και οι ζημίες τους θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα τηςχρήσης του 2011 που ανακοινώνονται σήμερα. Χθες, επί τρεισήμισι ώρες, ησυνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον διοικητή της Τραπέζης τηςΕλλάδος Γιώργο Προβόπουλο, με κύριο θέμα τους όρους ανακεφαλαιοποίησης μετά το PSI. Ηδη από χθες έχουν φτάσει στην Ελλάδα ειδικά ομόλογα του EFSF ύψους 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισφερθούν στο Ταμείο ΧρηματοπιστωτικήςΣταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω αύξησης κεφαλαίου σε είδος που θα διενεργηθεί. Θαακολουθήσει η προσωρινή αναπλήρωση των απωλειών για τις τράπεζες, μέχρι τηνοριστικοποίηση των όρων κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, η οποία ενδεχομένωςνα αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Είναι τόσο κρίσιμο το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τωντραπεζών και προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική κριτική, η κυβέρνησηαποφάσισε να μην το περάσει από τη Βουλή, αλλά να εγκριθεί με Πράξη ΝομοθετικούΠεριεχομένου που θα γίνει μόνο από το υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένα μεΠράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το ελάχιστοποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, γιατην αποφυγή της άμεσης κρατικοποίησης, θα είναι τουλάχιστον 10%. Οιμεγαλομέτοχοι των τραπεζών ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε ναδιασφαλίζονται μεν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και να παρέχονται σαφήκίνητρα στους ιδιώτες μετόχους, που φτάνουν τις 700.000, για συμμετοχή στιςαυξήσεις κεφαλαίου που θα διενεργηθούν. Με τον τρόπο αυτό, τα πιστωτικάιδρύματα θα παραμείνουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, με την προοπτικήεπιστροφής της κρατικής βοήθειας που υπολογίζεται ώς και 50 δισ. ευρώ, σεεύλογο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παγιδεύτηκεαπό την κρίση χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία στη χρεοκοπία. Τα «τοξικά»ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τις έφθειραν ανεπανόρθωτα. Και οι ρυθμίσεις τουελληνικού Δημοσίου, που παροτρύνουν την παύση πληρωμών ιδιωτών και μικρότερωνεπιχειρήσεων, αύξησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η φυγή των μεγάλων διεθνώνμετόχων από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν ραγδαία.

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο και στουςδανειστές της (ΔΝΤ και Ε.Ε) κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να προσφέρεικίνητρα στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους να αγοράσουν μετά την παρέλευσητριετίας τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα τοΔΝΤ εκτιμά ότι από την πώληση αυτή το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει περί τα16 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργόαναφέρει ότι «η διαφορά των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. μεταξύ των 50 δισ.ευρώ που θα καταβάλει το Δημόσιο για την ενίσχυση των τραπεζών και των 16 δισ.ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση των μετοχών) θα μετακυλισθεί στις πλάτεςτων φορολογουμένων».

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ