2012-04-20 08:51:05
Φωτογραφία για ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Διεθνής διαμάχη για το φυσικό αέριο
Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Ισπανία, καθώς λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της κρατικοποίησης της YPF, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε λιτά, στεγνά και χωρίς ίχνος διαλλακτικότητας την κρατικοποίηση και του τμήματος φυσικού αερίου, της YPF Gas που κατά 85% ανήκει στην Ισπανική Repsol. Είναι φανερό ότι η πρωθυπουργός της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασώσει τη χώρα της από τις όχι και τόσο επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις των Ισπανών στην Αργεντινή, δεδομένου ότι η Repsol είχε αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από την Ισπανία και είχε παρατήσει τις επενδύσεις στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η Κρίτσνερ όμως δεν φαίνεται να πτοείται από τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, και φυσικά υπολογίζει χωρίς τη… Σιδηρά Κυρία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, τη Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ.


Η Νο 2 της του κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκεται στη θέση της Γενικής Γραμματέως, είναι η γυναίκα που αποφάσισε να αντιπαρατεθεί δημοσίως στην Κρίτσνερ και μάλιστα να ζητήσει η ίδια κυρώσεις για την Αργεντινή. Σύμφωνα με τα Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, η Κοσπεδάλ ήταν αυτή που πρότεινε την σημερινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Αργεντινής, καθώς θίγονται άμεσα τα ισπανικά συμφέροντα.

"Η κυβέρνηση θα απαντήσει όπως πρέπει προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα", είχε πει αμέσως μετά την ανακοίνωση της κρατικοποιήσης της YPF, θέμα το οποίο έχει αναλάβει προσωπικά με άδεια του ίδιου του πρωθυπουργού.

"Η Αργεντινή πρέπει να ξέρει ότι η Ισπανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε προχθές σε συνέντευξη της η Κοσπεδάλ, τονίζοντας πως η χώρα της έχει την υποστήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Και είχε δίκιο. Γιατί το θέμα των κρατικοποίησεων στην Αργεντινή είναι θέμα που "καίει" όχι μόνο την Ισπανία αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η κίνηση της Κρίτσνερ ερμηνεύεται ως η αρχή ενός ντόμινο κρατικοποιήσεων που θα στερήσει κέρδη από τις ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ακόμα και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ έκανε λόγο για μια λανθασμένη κίνηση της Αργεντινής, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις, ειδικά μετά και την κρατικοποίηση της YPF Gas.

Οι επιπτώσεις των κρατικοποίησεων σε Αργεντινή και Ισπανία

Ας ξεκαθαρίσουμε εξαρχής κάτι: Η απόφαση της Κρίτσνερ δεν απειλεί μόνο την οικονομία της Ισπανίας αλλά και τις ιστορικά καλές διπλωματικές σχέσεις Αργεντινής και Ισπανίας.

Η σημερινή κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πρώτη μετά την απελευθέρωση της Αργεντινής από την Ισπανία το 1810. Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες αλληλοϋποστηρίζονταν και εμπράκτως. Το 1936 όταν ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος, χιλίάδες Ισπανοί μετοίκησαν στην Αργεντινή για μια καλύτερη ζωή. Το αντίστροφο έγινε το 2001 με την πτώχευση της Αργεντινής.

Για πρώτη φορά, οι πολίτες των δύο χωρών βρίσκονται σε αντιπαλότητα, όπως καταδεικνύουν και δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα στην Ισπανία. Το 90% των Ισπανών Ισπανοί θεωρούν ότι οι Αργεντίνοι τους πρόδωσαν ειδικά σε μια στιγμή που τους είχαν ανάγκη.

Και εδώ ερχόμαστε στις οικονομικές επιπτώσεις. Είναι πασιφανές ότι η Ισπανία είναι η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης, σε μια εποχή που η οικονομία της κλυδωνίζεται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η Ισπανία είχε ανάγκη την Αργεντινή αφού μόνο το 2010 οι επενδύσεις στην χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπερνούσαν τα 23 δισ. δολάρια.

Πρόκειται δηλαδή για το 26,3% επί των συνολικών επενδύσεων στην Αργεντινή. Επιπλέον το 2011, οι εισαγωγές της Ισπανίας από την Αργεντινή έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το εμπορικό ισοζύγιο της Αργεντινής δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από το 2007.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η Ισπανική Rapsol είδε τις μετοχές της να κατρακυλούν την Πέμπτη, χάνοντας 4,8% της αξίας τους στο IBEX και να κλείνουν σταε14,7 ευρώ. Από την Τρίτη έχει δει άλλες δύο πτώσεις της τάξης του 6% , ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας στο ΒΒΒ-, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk, με αρνητικές προοπτικές.

Και μέσα σε όλα… ένας απελπισμένος δισεκατομμυριούχος

"Τραγικό" πρόσωπο της όλης ιστορίας ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίες της YPF, Σεμπαστιάν Εσκενάζι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Κίρτσνερ και πλέον τρέχει και δεν φτάνει να περισώσει ό,τι μπορεί από την περιουσία του.

Ο Εσκενάζι είχε λάβει τραπεζικά δάνεια 2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 25% της YPF και τώρα διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες, ανάμεσα τους η Credit Suisse και η BNP Paribas για την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει.

Η εταιρεία του η Petersen Group είχε αποκτήσει το 15% της YPF το 2008 και μάλιστα με υποστήριξη από τον εκλιπόντα πρόεδρο της Αργεντινής και σύζυγο της Κρίτσνερ, Νέστορ Κρίτσνερ. Το 2011 κατάφερε να εξαγοράσει άλλο ένα 10% με δυσθεώρητα τραπεζικά δάνεια…
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ