2012-04-20 08:48:17
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Μάζεψε 320, ζητά 400 δις δολλάρια
By  Claire Jones καιRobin Harding(Ουάσιγκτον)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πείθεται όλο περισσότεροότι τα μέλη του θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια σε πρόσθεταπυρομαχικά ώστε να βεβαιωθούν οι αγορές ότι έχει την δυνατότητα να πολεμήσει οποιαδήποτενέα κρίση στην ευρωζώνη. 

«Περιμένουμε μεγάλη αύξηση στα πυρομαχικά μας,» δήλωσε ηεπικεφαλής του ΔΝΤ κα Christine Lagarde, καθώςσυγκεντρώνονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 γιατην εαρινή σύνοδο του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον. 

Το ΔΝΤ προσπαθεί να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση από τιςαρχές του χρόνου, προκειμένου να αυξήσει την δανειστική του δυνατότητα και ναενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι έχει την βούληση και τα μέσα ναπατάξει τα προβλήματα κρατικού χρέους στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού. 

Το ταμείο είχεαρχικώς αιτηθεί για πρόσθετα 500 δισ. δολ. σεδεσμεύσεις τον Ιανουάριο, αλλά η κα Lagarde δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι χρειάζονταιλιγότερα κεφάλαια, καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχει εξασθενίσει καιαιτήθηκε αντ’ αυτού για «πάνω από 400 δισ. δολ.» 


Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ΔΝΤ θα πιάσει και ίσως ξεπεράσει τον νέο στόχο,καθώς τα 320 δισ. δολ. είχαν εξασφαλιστεί μέχρι την ώρα του γεύματος τηςΠέμπτης στην Ουάσιγκτον και πολλές από τις μεγαλυτερες αναδυόμενες οικονομίεςδεν έχουν κάνει ακόμη την συνεισφορά τους. Το ρεύμα των εισροών ξεκίνησε όταν ηΙαπωνία δέσμευσε 60 δισ. δολ. την Τρίτη για τον σκοπό.

Η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, μαζί με την αύξηση τωνπυρομαχικών της ίδιας της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, έχουν στόχο να τονώσουντην εμπιστοσύνη σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά προβλήματατης Ισπανίας απειλούννα ξαναφουντώσουν την ταραχή στις αγορές. 

Πάντως το ΔΝΤ αναμένεται να ανεβάσει να βάλει ψηλά τον πήχη γιατον περαιτέρω δανεισμό κρατών της ευρωζώνης και ακόμη και με τους νέους πόρουςθα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στα τεράστια πακέτα που θα χρειάζονταν αν μιαμεγαλύτερη χώρα, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία γίνουν προβληματικές. 

Το ΔΝΤ βάζει στην άκρη το 20% των πόρων του ως αποθέματα κεφαλαίου καιρευστότητας, οπότε τα επιπλέον 400 δισ. δολ. σημαίνουν ότι το ταμείο διαθέτει κάτιπάνω από 700 δισ. δολ. για να διαθέσει συνολικά. Αυτότο ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί οποιαδήποτε χώρα μέλος, όχιμόνο η ευρωζώνη, αλλά η κοινότητα είναι που βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβωντου ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. 

Η Κίνα αναμένεταιεπίσης να διαθέσει πόρους, αλλά η ανακοίνωση του Πεκίνου δεν θα γίνει παρά μετατο σημερινό γεύμα των αξιωματούχων της G20 και του ΔΝΤ και της Financial Committee, τουσώματος που παρέχει υπηρεσίες εκθέσεων και συμβούλων στο συμβούλιο του ΔΝΤ. 

Η Κίνα θα προτιμήσει να κάνει την κίνηση μέσα από την διαδικασία της G20 καινα ανακοινώσει την συνεισφορά μαζί με τους εταίρους της στην ομάδα Bric, αλλάίσως εμφανιστεί εκεί ένα πρόβλημα από άλλα μέλη Bric καιειδικά τηνΒραζιλία, πουδεν θέλουν να δεσμευτούν αν δεν εξασφαλίσουν εφαρμογή της συμφωνίας του 2010 ναέχουν ισχυρότερη άποψη στην διοίκηση του οργανισμού. 

Μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δενέχουν λάβει ακόμη κοινοβουλευτική έγκριση για τις μεταβολές. Στις ΗΠΑ, τονμεγαλυτερο μέτοχο του ΔΝΤ, αυτό δεν μπορεί γίνει πριν τις προεδρικές εκλογέςτου Νοεμβρίου οπότε η Αμερική δεν κάνει πρόσθετες δεσμεύσεις χρηματοδότησης. 

Η Πολωνία και η Ελβετία είναι οι πιο πρόσφατες χώρες στον κατάλογοτων συνεισφορών, όταν δεσμεύθηκαν χθες το βράδυ με 34 δισ. δολ. τα οποία θαπροστεθούν στις δεσμεύσεις της ευρωζώνης, των σκανδιναβικών κρατών καιτης Ιαπωνίας. Η κα Lagardeανέφερε χθες και την προσφορά της Σιγκαπούρης, πουαναμένεται να επιβεβαιωθεί επισήμως. 

Η Βρετανία δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για το αν θα συνεισφέρει στο έργο.Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών κ. George Osborne να αυξηθείη βρετανική χρηματοδότηση προσκρούει στους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές τουκόμματός του, που είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε στήριξη της καταρρέουσας, όπωςτην θεωρούν, ευρωζώνης. 

Αφού κάθε χώρα δηλώσει την δέσμευσή της, το ΔΝΤ θα πρέπει να διαπραγματευτείμεμονωμένασυμβόλαια ταοποία εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθούν από το δ.σ. του και σε ορισμένεςπεριπτώσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Το ΔΝΤ μπορεί να κλείσει την εαρινήσύνοδο με ένα μεγάλο νούμερο, αλλά τα κεφάλαια στην πραγματικότητα θα μειώνονταιστην πορεία του χρόνου, καθώς θα ολοκληρώνονται οι νομικές τυπικέςδιαδικασίες. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι παρουσιαστές της Eurovision
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι παρουσιαστές της Eurovision
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ