2012-04-18 03:57:06
Φωτογραφία για Ραδιενεργές χωματερές γεμίζουν την Ευρώπη
Μετά από γνωμοδότηση της Ε.Ε η Γαλλία πήρε την άδεια να κατασκευάσει χώρο εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων, στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίκσεται 138 χιλιόμετρα από τα γαλλο βελγικά σύνορα και χαρακτηρίζεται ως χώρος εναπόθεσης πολύ χαμηλήςραδιενέργειας.

Το σχέδιο εγκρίθηκε και αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης Ευρατόμ.

Στις 17 Οκτωβρίου 2011, η Ε.Ε έλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση, γενικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων προερχόμενων από την επέκταση του χώρου εναπόθεσης αποβλήτων πολύ χαμηλής ραδιενέργειας CSTFA, που βρίσκεται στη Γαλλία.

Η επέκταση του CSTFA αφορά την κατασκευή δύο νέων κτιρίων για τη διαχείριση αποβλήτων πολύ χαμηλής ραδιενέργειας: πρόκειται για το κτίριο εξυγίανσης και το αντίστοιχο αποθήκευσης.

Μετά από διαβούλευση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, η Επιτροπή, πρόσφατα, διατύπωσε την εξής γνώμη:


-Η απόσταση μεταξύ του τόπου και της μεθορίου με το πλησιέστερο κράτος μέλος, εν προκειμένω του Βελγίου, είναι 138 km.

-Τα κτίρια εξυγίανσης και αποθήκευσης του CSTFA δεν θα υπόκεινται σε έκδοση ειδικής άδειας για απορρίψεις. Δεν προβλέπονται απορρίψεις υγρών και αέριων λυμάτων. Ωστόσο, υπό συνθήκες κανονικής λειτουργίας, από τα εν λόγω κτίρια θα πηγάζουν ραδιενεργά αέριαμέσω διεργασιών φυσικής διάχυσης, χωρίς όμως να προκαλούν σημαντική από πλευράς υγείας έκθεση του πληθυσμού άλλου κράτους μέλους.

-Σε περίπτωση απρογραμμάτιστων εκλύσεων ραδιενεργών λυμάτων, ως επακόλουθο ατυχήματος του τύπου και μεγέθους που εξετάζεται στα γενικά στοιχεία, οι δόσεις τις οποίες πιθανώς να προσλάβει ο πληθυσμός σε άλλο κράτος μέλος δεν θα είναι σημαντικές για την υγεία του. (EL 3.4.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 99/1)

Η Ε.Ε μάλιστα, με την υπογραφή του Günther Oettingerαποφάνθηκε ότι η υλοποίηση του σχεδίου διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων των εγκαταστάσεων που βρίσκεται στη Γαλλία, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος δεν είναι ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό μόλυνση των υδάτων, του εδάφους ή της ατμόσφαιρας άλλου κράτους μέλους.

Στις αρχές Απριλίου, στην γαλλική περιοχή Seine-Maritime συνέβη ατύχημα που χαρακτηρίστηκε χωρίς «σοβαρότητα», σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ