2012-04-11 13:18:49
Φωτογραφία για Stiglitz: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έπρεπε να είναι μεγαλύτερο
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς,σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung, προειδοποίησεγια ένα νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτικήδιαχείρισης της κρίσης.

Αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότουεπεσήμανε: «Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη ναεφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως,μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουνεπιτυχή αποτελέσματα».

Για το σχέδιο ακόμη σκληρότερων μέτρων πουπροωθείται στις Βρυξέλλες εκτίμησε: «Αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχεικανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεωνκαι κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει». Ο πρώηνεπικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογράμμισε ότι «χώρες, όπως ηΕλλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», εκτιμώνταςότι «οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν τηνκατάσταση».


Η λιτότηταεπιδεινώνει την κατάσταση

Για τη συνεχιζόμενη σκληρή πολιτική λιτότηταςσυμπλήρωσε ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα. Ο κ.Στίγκλιτς εκτίμησε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναιμεγαλύτερο και θεώρησε λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής δανείωνπροκρίνοντας ως ορθή τη λύση της αναδιάρθρωσης.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί φυσιολογική καιθετική τη μετάθεση του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας προς την Κίνα και τηνΙνδία. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμούτων χρηματαγορών δεν λειτουργεί. «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότεραπηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδουςοικονομία θέλουμε», κατέληξε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.
Πηγη:skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκτακτα μέτρα στα λιμάνια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκτακτα μέτρα στα λιμάνια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ