2013-09-29 10:16:01
Φωτογραφία για Ποια είναι τα σχέδια Σαμαρά μετά τη σύλληψη των ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής...???
Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η απόφαση να κτυπηθεί το φίδι της Χρυσής Αυγής και μάλιστα στο... κεφάλι, με τη σύλληψη του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου,

 συνιστά, ομολογουμένως, ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και, υπό προϋποθέσεις, αποτελεί σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση ενώ και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ συντάχθηκε στην προσπάθεια ποινικού κολασμού της οργάνωσης Μιχαλολιάκου. Την ίδια στιγμή, επικρατεί και προβληματισμός, δεδομένου ότι η προφυλάκιση των επικεφαλής της Οργάνωσης αφενός δεν συνιστά καταδίκη (σ.σ. υπό αυτή την έννοια, η δικαιοσύνη θα έχει πολλή δουλειά και μεγάλη ευθύνη για να δικάσει τις υποθέσεις), αφετέρου δε δεν συνιστά από μόνη της απάντηση στους λόγους που ενίσχυσαν την απήχηση της Χρ. Αυγής και έστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην επιλογή των ψηφοδελτίων της.

Ωστόσο, ήδη από το πρώτο 24ώρο, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ένα πρώτο απολογισμό.


Πρώτον, έστειλε σαφές μήνυμα επιβολής της νομιμότητας και μάλιστα με διώξεις προς ένα «κοινοβουλευτικό» κόμμα με το οποίο, κατηγορούνταν από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις. Πέραν του ισχυρού μηνύματος προς κάθε κατεύθυνση (σ.σ. το οποίο ενίσχυσαν και οι εικόνες των άλλοτε «τσαμπουκάδων» συλληφθέντων με χειροπέδες), η κυβέρνηση βάζει πολιτική παρακαταθήκη και για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν με στόχο την αντιμετώπιση της αριστερής παραβατικότητας. Προφανώς, η πάγια στάση του ΣΥΡΙΖΑ να αιτιολογεί κάθε μορφής βία ή παραβατική συμπεριφορά, εφόσον είχε «φιλολαϊκό» προσανατολισμό, αποδυναμώνεται πλήρως, ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη

Δεύτερον, μεταβάλλει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό καθώς στέλνει μήνυμα πυγμής και, παράλληλα, προκαλεί εμφανή αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο στο ζήτημα της επιβολής του νόμου (σ.σ. είναι ενδεικτικές οι μάλλον μεμψίμοιρες δηλώσεις) όσο και στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, για τις οποίες εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτον, θεωρεί ότι, δικαιώνεται ως προς την άρνησή της να αποδεχθεί τη σύγκλιση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή να «εκβιάσει» μία κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα. «Αν είχε πραγματοποιηθεί άμεσα το Συμβούλιο, αφενός δεν θα υπήρχαν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στην πορεία, αφετέρου θα φαίνονταν ότι οι διώξεις των μελών της Χ.Α. αποτελούσαν πολιτικό αίτημα και, συνεπώς, θα αμφισβητούνταν» σημείωναν χαρακτηριστικά στο Newpost.gr συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Τέταρτον, με τη βοήθεια και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βάζοντας στην άκρη – αν και κάποιοι θεωρούν μόνον προσωρινά – τα σενάρια περί εκλογών η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να εμπεδώσει το ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας στη χώρα. Το τρίπτυχο Σαμαρά κατά την αναχώρησή του, χθες το μεσημέρι για τις ΗΠΑ, ήταν ενδεικτικό : «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές»

Πέμπτον, ενόψει των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, όχι μόνον με την αμερικανική ηγεσία αλλά και με το εβραϊκό λόμπι, και της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Σαμαράς αποκτά ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί στην προσπάθειά του να συγκροτήσει τον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ.

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που σημειώνουν ότι η αποφασιστική κίνηση κολασμού της Χ.Α. δεν αρκεί, από μόνη της, για να αποκαταστήσει την εικόνα του πολιτικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτό να καταστεί περισσότερο ελκυστικό δυσχεραίνεται, άλλωστε, και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παροχών ή βελτίωσης των συνθηκών για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Το κτύπημα στη Χ.Α. είναι ένα βήμα, όχι όμως και το μόνο, λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε σειρά θεσμικών θεμάτων, όπως το πολιτικό χρήμα, που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Κρίσιμη θεωρείται και η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Χ.Α., καθώς είναι προφανές ότι ενδεχόμενες αστοχίες θα αποτελέσουν βαρύ πλήγμα που θα καταστήσει τους θύτες... θύματα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έχει το κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για υπόθεση με ισχυρά αποδεικτικά δεδομένα, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει ρητή εντολή για ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις και αποφάσεις όχι μόνον των υπουργών αλλά και όσων έχουν τοποθετηθεί στη Διοίκηση, καθώς όπως είναι προφανές κάθε λάθος θα ακυρώσει πλήρως ό,τι οικοδόμησε από πλευράς κύρους η κυβέρνηση τα τελευταία 24ώρα. Κατά τον Πρωθυπουργό, η αναγκαία επιχείρηση κατά της Χρ. Αυγής μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, επηρεάζοντας υπέρ τους και τα δημοσκοπικά δεδομένα. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με θετικά νέα στο μέτωπο της οικονομίας (τρέχουσα αξιολόγηση, χρηματοδοτικό πρόγραμμα, βιωσιμότητα χρέους και αποδέσμευση από τις τρίμηνες «εφόδους» της τρόικας), τότε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού θα έχουν πετύχει ανατροπή της πολιτικής δυναμικής. Κάτι που, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/278284/h-ikanopoihsh-h-dikaiwsh-oi-dyskolies-kai-ta-sxedia-samara#ixzz2gGOpj6SK
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ