2013-09-27 10:50:37
Φωτογραφία για Η αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά όλο και μειώνεται, σύμφωνα με έρευνα
 Οι σύγχρονες  ψυχοπιεστικές και απαιτητικές συνθήκες, το στρες και η έλλειψη χρόνου κατεδείχθησαν ως οι κυριώτεροι παράγοντες της έρευνας που ευθύνονται για το ότι  μόνο το 13% των γονιών διαβάζει πλέον παραμύθια στα παιδιά τους την ώρα της βραδυνής κατάκλισης σε καθημερινή βάση.

Μια φορά κι ένα καιρό, οι γονείς αφιέρωναν χρόνο στο να αφηγούνται ιστορίες και να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους πριν το βραδυνό ύπνο. Αλλά παλέον η αφήγηση παραμυθιών στο προσκεφάλι των παιδιών όλο και μειώνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αφήγηση ιστοριών και το διάβασμα παραμυθιών κάποτε εχρησιμοποιείτο σαν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έλθουν ακόμα πιο κοντά συναισθηματικά οι γονείς και τα παιδιά στο τέλος της ημέρας, αλλά αυτή η παράδοση υφίσταται μια δραματική φθίνουσα πορεία μέσα από μία μόνο γενιά.

Σε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2,000 μητέρες με τα παιδιά τους ηλικίας από 1 μηνός -7 χρόνων, υπογραμμίσθηκε με εμφατικό τρόπο ο βαθμός της αλλαγής: Μόνο το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους στο κρεβάτι τη νύχτα, αν και το 94% εξ’αυτών άκουγαν να τους διαβάζουν παραμύθια όταν ήταν οι ίδιες παιδιά.


Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι στις προηγούμενς γενιές, οι γονείς που διάβαζαν παραμύθια στα παιδιά τους το έκαναν σε πιο συχνή και σταθερή βάση σε σχέση με τους σύγχρονους γονείς. Μόνο το 13% των συμμετοχόντων διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους κάθε βράδυ, αν και το 75% των συμμετοχόντων θυμάται να τους διάβαζαν παραμύθια κάθε βράδυ όταν ήταν παιδιά. Κατά μέσο όρο, οι σημερινοί γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους την ώρα της βραδυνής κατάκλισης τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα καθίστανται ακόμα πιο εκπληκτικά από το γεγονός ότι το 87% συμμετοχόντων πιστέυει ότι το διάβασμα των παραμυθιών στο κρεβάτι των παιδιών είναι ζωτικής και καθοριστικής σημασίας για την διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξή τους.

Η έρευνα επεσήμανε πως το 9% των συμμετοχόντων νιώθουν «πολύ πιεσμένοι για να διαβάσουν παραμύθια στα παιδιά τους με κατάλληλη διάθεση, ενώ το 13% παραδέχεται ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για κάτι τέτοιο.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όπως ανεφάνη στην παρούσα έρευνα, βρίσκεται στο να μπορέσουν οι γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία. Σχεδόν οι μισές από τις μητέρες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, είπαν πως τα παιδιά τους βρίσκουν την τηλεόραση τα βίντεο-παιχνίδια και άλλα συναφή αντικείμενα πολύ πιο ενδιαφέροντα, ενώ το 4% των μητέρων δήλωσε πως τα παιδιά τους δεν έχουν καθόλου βιβλία.  

ΠΗΓΗ: The Guardian

Επιμέλεια άρθρου Ευάγγελος Κουσιάδης ( Συγγραφέας-Σύμβουλος ψυχικής υγείας )

www.biblioland.gr

 http://www.biblioland.gr/index.php?route=product/category&path=103_105_12456
biblioland
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ