2013-09-27 10:47:04
Φωτογραφία για Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει γενικές εκλογές
Ο υποβιβασμός των ειδήσεων, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, που αφορούν τον εν εξελίξει έλεγχο της τρόικας αποτελεί …πρωτόγνωρο γεγονός και δίνει ανάσα στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως τα σενάρια που μιλούν για πολιτική αποσταθεροποίηση πληθαίνουν ωθώντας το Μαξίμου σε διαβεβαιώσεις πως ο εκβιασμός της ΧΑ “δεν πρόκειται να πιάσει τόπο”.

Κορυφαία πηγή του κυβερνητικού επιτελείου υποστήριζε χθες αργά το βράδυ πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να αξιοποιήσει την απειλή στελεχών της Χρυσής Αυγής (για παραίτηση των βουλευτών της ή ορισμένων εξ΄αυτών), προκειμένου να προκηρύξει γενικές εκλογές αντί για επαναληπτικές στις περιφέρειες με τις “ορφανές” έδρες.

Η ίδια πηγή επέμεινε στην άποψη ότι η ηγεσία της ΧΑ “είναι στριμωγμένη από τις εξελίξεις” και αναζητεί τρόπους να προλάβει τυχόν δικαστική απόφαση που θα “δένει” αξιόποινες πράξεις στελεχών ή και βουλευτών του κόμματος – και, κατ΄επέκταση, θα εμφανίζει το κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Αλλά ακόμη κι αν υλοποιήσουν την απειλή τους οι εκλογές θα περιορισθούν στις εν λόγω περιφέρειες”, ήταν η επωδός.


Προς επίρρωση, ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει “κανονικά το Σάββατο” για το ταξίδι Νο 2 στις ΗΠΑ όπου, πέραν των επαφών προς άγραν επενδύσεων, θα συναντηθεί με τον Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη.

Σαμαράς … ή τανκς

Το θερμόμετρο είχε ανέβει νωρίτερα και από την παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πρόβαλλε την εκδοχή ότι εξυφαίνονται εκλογικά σενάρια από το ίδιο το Μαξίμου (με αφορμή τον Χρυσαυγίτικο εκβιασμό) προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες με διακύβευμα την πολιτική σταιερότητα.

Για τον λόγο αυτό η Κουμουνδούρου έσπευσε να προειδοποιήσει ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η μάχη θα πάρει τον χαρακτήρα “διπλού δημοψηφίσματος απέναντι στον ναζισμό και στο μνημόνιο”. Επικαλούμενος δε, τα περί πραξικοπήματος από ομάδα εφέδρων, δήλωσε πως “είναι απλά γελοίοι όσοι νομίζουν ότι θα ξαναζεστάνουν διλήμματα του τύπου ‘Σαμαράς ή τανκς” “Μιλά κανείς για την τρόικα;”

Το ενδεχόμενο των πρόωρων (γενικών) εκλογών πάντως εξακολουθεί να συζητείται στους πολιτικούς διαδρόμους.

Από πλευράς αντιπολίτευσης επισημαίνεται “η χρυσή ευκαιρία” που δίνουν οι εξελίξεις περί την ΧΑ καθώς τα οικονομικά προβλήματα, η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και οι συζητήσεις για το τρίτο δάνειο/τρίτο μνημόνιο «χάθηκαν» από την επικαιρότητα.

«Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπήκε χθες η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών που ήταν πρώτο θέμα πριν από δύο εβδομάδες, ενώ, επιπλέον, η τρόικα έκανε την πρώτη αναφορά σε νέα μέτρα», παρατηρούν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες (πλην της ΧΑ) προς επίρρωση των ισχυρισμών τους.

«Γαλάζιος» βουλευτής μάλιστα παραπέμπει στην απόσυρση δύο τροπολογιών (για τα πόθεν έσχες εκδοτών που έχουν μετοχές στην ναυτιλία και για το φρένο στην υπό αναχώρηση ΒΙΟΧΑΛΚΟ) παρατηρώντας με δηκτικό ύφος ότι “ελάχιστοι ασχολήθηκαν μ΄αυτά”.

Ολοι μαζί, (επιμένουν να) υπενθυμίζουν δύο λεπτομέρειες:

--- Πρώτον, την πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, πως δεν σχεδιάζει εκλογές αλλά και δεν προτίθεται να γίνει όμηρος κανενός.

--- Δεύτερον, την νομική πρόβλεψη πως εάν γίνουν εκλογές μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, αντί για σταυρό προτίμησης θα υπάρξουν λίστες υποψηφίων που θα διαμορφωθούν από τους αρχηγούς των κομμάτων.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ