2013-09-24 22:31:04
Φωτογραφία για ΔΗΚΟ: Να ξεκαθαρίσουν οι συμφωνίες ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας
Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνεί με όσους θεωρούν πως συνιστά τετραμερή είτε εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο τουρκικό ψευδοκράτος το ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν και συμφώνησαν όπως οι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες έχουν επαφές και διαβουλεύσεις στην Άγκυρα και την Αθήνα.

"Οι συνομιλητές συμμετέχουν στην όλη διαδικασία ως εκπρόσωποι των ηγετών των δύο κοινοτήτων", είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του σήμερα για το Κυπριακό.

"Στη συγκεκριμένη περίπτωση", πρόσθεσε, "με το διορισμό του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του συνομιλητή, αντί του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ήταν τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το θέμα ξεκαθαρίζεται απόλυτα".

"Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε να τύχουμε σωστής ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτού αρχίσουμε να τοποθετούμαστε δημόσια, είτε στη βάση εικασιών είτε προκειμένου να προβάλουμε τη μίαν ή την άλλη άποψη και θέση, στη βάση κομματικών ανησυχιών ή σκοπιμοτήτων", δήλωσε ο κ. Βότσης.


"Παρ` όλο που δεν είχαμε ακόμη άμεση και πλήρη πληροφόρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τα όσα προέκυψαν από χθεσινές επαφές και διαβουλεύσεις στην Έδρα του Διεθνούς Οργανισμού", είπε ο κ. Βότσης, "από μίαν αρχική ενημέρωση που είχαμε από μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, θεωρούμε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών κινούνται με βάση τους άξονες της στρατηγικής που έχει αναλυθεί στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου".

"Πιο συγκεκριμένα", συνέχισε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, "επιδιώκεται ξεκαθάρισμα της βάσης και η σωστή προετοιμασία και προπαρασκευή της νέας φάσης των συνομιλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές ευόδωσής τους" και "υποδεικνύεται ότι η Άγκυρα κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να αποδείξει τη βούλησή της για λύση".

"Η πρόταση για την Αμμόχωστο στοχεύει ακριβώς να αποδείξει η Τουρκία τη βούλησή της για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες, που να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία", είπε ο κ. Βότσης.

Επίσης, συνέχισε, "έχει ξεκαθαρισθεί στα Ηνωμένα Έθνη ότι το έγγραφο που έχει ετοιμάσει ο κ. Ντάουνερ, με τις λεγόμενες συγκλίσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, δεν αποτελεί στοιχείο της νέας φάσης των συνομιλιών".

"Είναι επίσης γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει αναλυθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως επιδιωχθεί να αναγκασθεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό και όχι να προφασίζεται ότι το Κυπριακό είναι μια διακοινοτική διαφορά και ως εκ τούτου", όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, "ο λόγος ανήκει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα".

Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν και συμφώνησαν όπως οι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες έχουν επαφές και διαβουλεύσεις στην Άγκυρα και την Αθήνα αντίστοιχα, το ΔΗΚΟ αναμένει "περαιτέρω ενημέρωση τόσο για την ουσία όσο και για τη μεθοδολογία αυτής της εξέλιξης".

"Γεννιούνται πάντως", δήλωσε ο κ. Βότσης, "εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τις επαφές του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Αθήνα, νοουμένου ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στο Κυπριακό ως κατοχική δύναμη ή ως ευθυνόμενη για το κυπριακό πρόβλημα".

"Όμως", πρόσθεσε, "θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθεί ο οποιοσδήποτε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι δυνατόν να προχωρήσουν ή να αποδεχθούν ενέργειες που θα εξισώνουν είτε την Ελλάδα με την κατοχική Τουρκία είτε την Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο κατοχικό καθεστώς".

"Αντιλαμβανόμαστε", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, "ότι ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής δεν θα έχει επαφές μόνον με την Τουρκία αλλά και με όσα κέντρα αποφάσεων εμπλέκονται ή έχουν ρόλο στο κυπριακό πρόβλημα".
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ