2013-09-24 00:33:04
Φωτογραφία για Η σημασία της ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας
Στις 19/9/2013 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) η δεύτερη συνάντηση της Συντονιστικής ομάδας του Φόρουμ «Πράσινη και Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα» Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της πιλοτικής λειτουργίας ενός «Φόρουμ Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας» για την ενθάρρυνση των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής , στην αξιοποίηση πρακτικών πράσινης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στις απαραίτητες πληροφορίες.

Κατά τις εργασίες του φόρουμ αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν την πράσινη και καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τα οφέλη που αυτή έχει για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Μιλώντας για τη σημασία του φόρουμ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ρεκλείτης τόνισε:

«Σας καλωσορίζω στην δεύτερη συνάντηση της συντονιστικής ομάδας του «Φόρουμ Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας», που λειτουργεί χάρη στην δική σας ενεργό συμμετοχή , μετά από την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.


Είμαι σίγουρος ότι η θετική διάθεση υπάρχει από όλους ,για να συνεχίσουμε τις εργασίες και να μπορέσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν την πολύ μικρή επιχείρηση να γίνει πιο καινοτόμος και ανταγωνιστική , να εξοικονομήσει πόρους και να αναπτύξει νέες εμπορικές ευκαιρίες .

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι εμείς οι επιχειρηματίες λόγω της οικονομικής κρίσης , έχουμε σαν πρωταρχική μέριμνα μας , το πώς θα ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές δυσκολίες και πώς θα βρούμε τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων μας.

Θεωρούμε ότι η απόφαση για επένδυση σε πρακτικές πράσινης καινοτόμου επιχειρηματικότητας , κατά τον σχεδιασμό ,την παραγωγή την ανάπτυξη, την προώθηση ,τη διάθεση και την χρήση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η επιχείρηση μας , ιδιαίτερα την περίοδο αυτή , θα την επιβαρύνει σημαντικά γι’ αυτό την αποφεύγουμε .

Όμως αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το ότι η εφαρμογή περιβαλλοντικών ή/ και καινοτόμων πρακτικών (ή πρακτικών πράσινης επιχειρηματικότητας ) από μια μικρομεσαία επιχείρηση , δεν έχουν πάντα άμεση επίπτωση στην τσέπη του επιχειρηματία .

Υπάρχουν πρακτικές που μπορεί να εφαρμοστούν χωρίς καθόλου κόστος αλλά με όφελος για την επιχείρηση και άλλες με χαμηλό ή υψηλότερο κόστος . Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι πρακτικές που απαιτούν υψηλό κόστος όπως η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού κλπ , αποδίδουν κέρδος μακροπρόθεσμα .

Επιπροσθέτως όταν γίνεται αξιολόγηση «κόστους –οφέλους » , πρέπει να υπολογιστούν τα οφέλη που δεν αποτιμώνται οικονομικά , όπως η βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης , η αποφυγή ποινών και η ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους συνεργάτες.

Το πρώτο βήμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά προς την σωστή κατεύθυνση , είναι η αλλαγή φιλοσοφίας στις επιχειρήσεις και η εδραίωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας. Σημασία έχει να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς και όχι να κάνουμε περισσότερα πράγματα .

Άρα πρέπει να μάθουμε , πώς να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς για να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις μας και αυτό περιμένουμε σε πρώτη φάση να μάθουμε από τις εργασίες του Φόρουμ αυτού.».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εισηγούμενος το περιεχόμενο της συνάντησης ανέφερε τα εξής:

«Σκεφτήκαμε, ότι θα είναι ενδιαφέρον , με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης πέραν από τις εργασίες της Συντονιστικής Ομάδας ,να ακούσουμε από τους εκπροσώπους δύο επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς ,την εμπειρία τους στην υιοθέτηση πρακτικών πράσινης επιχειρηματικότητας , τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εφαρμογή των πρακτικών αυτών ,τα οφέλη των και να ακούσουμε τις προτάσεις τους προς τις άλλες επιχειρήσεις και τι αναμένουν από την Πολιτεία .

Σίγουρα όπως ειπώθηκε σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες στην προηγούμενη συνάντηση , η διάδοση των εμπειριών των επιχειρηματιών που έχουν εφαρμόσει πρακτικές Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας είναι σημαντική και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολύ μικρών επιχειρηματιών . Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από τις καλές ή κακές εμπειρίες των άλλων , καθώς επίσης οι μικρές επιχειρήσεις από τις μεγάλες και οι μικρές από τις άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις . Ακόμη και η αποτυχία είναι πηγή μάθησης.

Συμπληρωματικά θα μας παρουσιαστεί από τον Διευθυντή Κατάρτισης του ΚΕΚ της ΕΣΕΕ, η πρωτοβουλία eco –commerce της ΕΣΕΕ.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι μας ότι είναι χρήσιμο να καθιερώσουμε κάθε φορά που θα συναντιόμαστε ,(ελπίζω κάθε δύο μήνες ) να ακούμε από επιχειρηματίες διαφορετικών κλάδων τις δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς , καθώς επίσης να μας παρουσιάζονται εργαλεία χρήσιμα που μπορεί να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις .

Επεξεργαστήκαμε τις προτάσεις όλων , όπως αναπτύχθηκαν στην προηγούμενη μας συνάντηση και θα συνοψίσω στην συνέχεια πως διαμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φόρουμ. Είναι σαφές ότι η ποιότητα ,η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη ,είναι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν στον Διεθνή Ανταγωνισμό .

Το Φόρουμ Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας ουσιαστικά είναι:

Ένα Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων που είναι σχετικοί με την επιχειρηματικότητα την καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη , με σκοπό να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες , έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις πρακτικές στους τομείς αυτούς, για να ωφεληθούν πρωτίστως οι ίδιες οι επιχειρήσεις τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές .

Οι φορείς που συμμετέχουν καλύπτουν όλους τους τομείς που επηρεάζουν ή μπορεί να επηρεάσουν την επιχειρηματική λειτουργία . Σημαντική είναι η συμβολή της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες της , της Πολιτείας που είναι οι διαμορφωτές πολιτικής , της Περιφέρειας και του Δήμου που αποτελούν βασικούς συντελεστές στην τοπική ανάπτυξη και ασφαλώς της επιχειρηματικής κοινότητας που εκφράζεται μέσα από τα θεσμοθετημένα τους όργανα τα Επιμελητήρια.

Όπως συμφωνούμε όλοι ο ρόλος του Φόρουμ είναι διττός :

Αφενός μεν να ενημερώσει ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους σε θέματα Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας είτε αυτές είναι νεοϊδρυθείσες ή λειτουργούν αρκετά χρόνια (μπορεί να γίνει προσπάθεια διαχωρισμού της κάθε ομάδας ) και αφετέρου να αναδείξει τις νέες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε καινοτόμους τομείς που σχετίζονται με βιώσιμη ανάπτυξη ,οικολογία περιβάλλον και μπορεί να αξιοποιηθούν από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις συμπληρώνοντας ή εκσυγχρονίζοντας την δραστηριότητα τους ή από νέους επιχειρηματίες.

Πρόταση όλων μας ήταν να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους που θέλουμε να έχει το Φόρουμ με απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τον σκοπό αυτό έχουμε διαμορφώσει ένα συνοπτικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει 6 στόχους :

Δημιουργία ενημερωτικής σελίδας Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Διαμόρφωση πρότασης με τις προτεραιότητες για τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις για την νέα προγραμματική περίοδο

Δημιουργία απλού ενημερωτικού οδηγού με πρακτικές Πράσινης Επιχειρηματικότητας (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ) που μπορεί να εφαρμόσουν οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

Δημιουργία διαδραστικού εργαλείου πού θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και θα είναι χρηστικό για τον πολύ μικρό επιχειρηματία

Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και ανταλλαγής εμπειριών (διακρατικής )

Θεσμοθέτηση βραβείων Πράσινης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ήδη έχουν προχωρήσει οι παρακάτω ενέργειες για δύο από τα παραπάνω και συγκεκριμένα :

Έχει διαμορφωθεί σελίδα σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α, η οποία σε πρώτη φάση είναι στο site του Ε.Ε.Α (www.eea.gr) ,που παρουσιάζει πληροφορίες και εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί και έχουν σχέση με την Πράσινη και Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα .Η προσπάθεια μας είναι στην σελίδα αυτή να είναι συγκεντρωμένες όλες οι σχετικές πληροφορίες και εργαλεία για να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες να βρίσκουν αυτό που θέλουν απλά και γρήγορα .

Η συμβολή όλων σας με πληροφοριακό υλικό και με καλές πρακτικές επιχειρήσεων θα είναι ουσιαστική και μπορεί να αποτελέσει μια σελίδα που θα εμπλουτίζεται με υλικό από όλους μας και θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.

Η σελίδα έχει αναρτηθεί όπως είπα σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α γιατί ακόμη δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα .

Αυτό που προτείνουμε είναι να δημιουργηθεί μια Ψηφιακή Πλατφόρμα Ειδικού σκοπού για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα όπου θα υπάρχει δυνατότητα να συμπληρώνεται από όλους μας και να φαίνεται από όλους.

Για τον σκοπό αυτό διερευνούμε την δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδότησης και σ’ αυτό μπορεί να ακούσουμε προτάσεις .Ασφαλώς μπορεί να γίνει κάτι πιο απλό και οικονομικό στην αρχή ,το οποίο θα μετεξελιχθεί στην συνέχεια όταν θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης . 

Έχουν καταγραφεί 27 +2 περιβαλλοντικές πρακτικές που παρουσιάζονται με απλό τρόπο δίνοντας όπου είναι εφικτό με δύο λόγια τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση τους . Προστέθηκαν δύο πρακτικές που προτάθηκαν από τον κ.Γιώργο Παπαθανασίου Σύμβουλο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά .

Η προσπάθεια μας είναι να δώσουμε με απλό κατανοητό τρόπο σε πρώτη φάση οριζόντιες περιβαλλοντικές πρακτικές που μπορεί να εφαρμοστούν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων. Στην συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους προώθησης του υλικού αυτού».

Στην παρέμβαση του ο κ. Γεώργιος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του ΕΕΑ και κάλεσε και άλλους εταίρους να συμμετάσχουν στο φόρουμ. Ομολόγησε ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο συμμετοχής της ΓΓ στις δράσεις αυτές αλλά όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη ανέφερε ότι «είναι μέσα στις συζητήσεις που μπορούμε να κάνουμε».

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι η στροφή στο πράσινο επιεχειρείν μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Ωστόσο υπάρχει απόσταση από το στάδιο της ιδέας μέχρι την πράξη και πρέπει να ξεπεραστεί. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να στραφούν στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε σε συνέχεια σε σειρά δράσεων του ΕΒΕΑ για την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, του μέντοριγκ και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μίχαλος ανέπτυξε την πρακτική που ακολουθήθηκε στην αλλαγή της ενεργειακής κατανάλωσης στο ΕΒΕΑ με αλλαγή όλων των λαμπτήρων που το συνολικό κόστος ανέρχονταν στις 70.000 ευρώ και στη συμφωνία με μια εταιρεία ώστε η αποπληρωμή να γίνεται μέσα από το κέρδος που θα έβγαινε από τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ!
eea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ