2013-09-24 00:29:05
Φωτογραφία για Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός της χρονιάς: 8,3 ρίχτερ
Το μεγαλύτερο σεισμό της χρονιάς παλεύουν να εξηγήσουν οι σεισμολόγοι, ερευνώντας τα στοιχεία με όλες τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα στο 2013. Πρόκειται για τον σεισμό που σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή της Ρωσίας τον Μάιο και είχε μέγεθος 8.3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός μεγέθους 8,3 Ρίχτερ χτύπησε 609 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας της Οκχοτς στη Ρωσία στις 24 Μαΐου του 2013 αφήνοντας τους σεισμολόγους να παλεύουν να εξηγήσουν πώς συνέβη. «Είναι ένα μυστήριο το πώς αυτοί οι σεισμοί συμβαίνουν.

Πώς το έδαφος κινήθηκε τόσο γρήγορα, ενώ βρισκόταν υπό την πίεση ενός βράχου 610 χιλιομέτρων;» δήλωσε ο Θορν Λει, καθηγητής Γεωλογίας και πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια.

Ο Λέι ξεκίνησε μία σεισμική ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη τόσο βαθιά σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί ποτέ, με μια σεισμική ροπή 30% μεγαλύτερη από εκείνη του επόμενου μεγαλύτερου σεισμού που σημειώθηκε το 1994 περίπου 637 χιλιόμετρα κάτω από τη Βολιβία.


Οι σεισμοί βάθους, συμβαίνουν στη μεταβατική ζώνη μεταξύ του άνω και κάτω μανδύα, 400 έως 700 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Προκύπτουν από τη διαστολή των πλακών, όπου ένα κομμάτι φλοιού της Γης βυθίστηκε κάτω από μια άλλη πλάκα.

Τέτοιοι σεισμοί συνήθως δεν προκαλούν αρκετή ανατάραξη στην επιφάνεια ώστε να είναι επικίνδυνοι, αλλά επιστημονικά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό στη θάλασσα του Οκχοτσκ παρήγαγε δονήσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από αρκετές χιλιάδες σεισμικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
lay-out.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ