2013-09-24 00:31:01
Φωτογραφία για Άρχισαν να «πέφτουν κεφάλια» για ολιγωρία της ΕΛΑΣ στη δράση της Χρυσής Αυγής - Οι αντικαταστάτες των αξιωματικών που παραιτήθηκαν
Εντυπωσιακά γεγονότα ολιγωρίας από μέρους της αστυνομίας οδήγησαν σε «αλλαγή φρουράς» στη... διοίκηση της ΕΛΑΣ τη Δευτέρα, μετά από παραιτήσεις για «προσωπικούς λόγους». Είχε, ωστόσο προηγηθεί η εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια για έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στα σώματα της αστυνομίας και η προειδοποίησή του από την Real News ότι όποιος αστυνομικός επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος θα τεθεί εκτός του Σώματος. Ακολούθησε η παράσταση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για «προβληματική» στάση αστυνομικών.

Μετά από όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη, οι οποίες του υποβλήθηκαν σήμερα.


Παρ΄ότι οι δύο παραιτηθέντες δηλώνουν λόγους προσωπικούς λόγους, τα συμβάντα που οδήγησαν στην παραίτησή τους είναι ουσιαστικά, η ολιγωρία σε αξιόποινες πράξεις της Χ.Α/

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα κυκλοφορούσαν ροπαλοφόροι και παρότι σε πολύ μικροί απόσταση βρίσκεται η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, οι τοπικές αστυνομικές Αρχές δεν παρενέβησαν ως όφειλαν και δεν ενημέρωσαν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).

Για τους παραπάνω λόγους τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Αντικαταστάσεις και έρευνα για το ρόλο αστυνομικών

Μετά την ανακοίνωση των «παραιτήσεων» ακολούθησε η αντικατάσταση άλλων επτά στελεχών της ΕΛΑΣ με αιτιολογία προκειμένου να «διασφαλιστεί κατ' απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα». Επίσης, «με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια ανατέθηκε σήμερα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων».

Αντικαθίστανται:

Ο υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.Ο αστυνομικός διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Επίσης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. (ΜΑΤ) στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζονται και να τα συλλαμβάνουν. Τέλος, ο αστυνόμος, διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. και ο αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας

Η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα των ανώτατων αξιωματικών που τοποθετούνται στις θέσεις εκείνων που παραιτήθηκαν λόγω της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, τοποθετούνται στις κενές θέσεις που προέκυψαν από τις παραιτήσεις και μετακινήσεις Ανωτάτων Αξιωματικών, οι παρακάτω:

Ο Αντιστράτηγος Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ως Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος ΒΕΝΕΤΗΣ, ως Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ο Υποστράτηγος Δημήτριος ΣΟΦΙΟΣ, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υποστράτηγος Γεώργιος ΝΙΤΣΑΣ, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Ταξίαρχος Γεώργιος ΣΟΥΓΛΙΕΡΗΣ, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Διευκρινίζεται, προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ