2013-09-14 22:00:14
Φωτογραφία για Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: Ενας κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός
Η παιδική του ηλικία

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής γεννήθηκε το 1873. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου και η μητέρα του από την Χίο. Η μητέρα του πέθανε όταν ο Κωνσταντίνος ήταν 6 ετών και το ανέθρεψε η γιαγιά του. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις Βρυξέλλες. Ένα χρόνο φοίτησε σε γυμνάσιο των Βρυξελλών όπου στο μάθημα της Γεωμετρίας αισθάνθηκε την αγάπη του για τα Μαθηματικά.

Τα νεανικά του χρόνια

Από το 1891 έως το 1895, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου. Το 1898 πήγε στην Αίγυπτο να εργαστεί ως μηχανικός και εργάστηκε για την κατασκευή του φράγματος Ασουάν. Το 1900 ο 27χρονος Καραθεοδωρής αποφάσισε να πάει στην Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Στοιχεία της επιστημοσύνης του 

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές των μαθηματικών, στην αρχή στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1900 έπειτα άρχισε τις διαβαθμισμένες μελέτες του, το 1902 στο πανεπιστήμιο Göttingen, όπου έλαβε το pH το 1904 υπό την επίβλεψη Hermann Minkowski
. Μετά από τη διδασκαλία στα πανεπιστήμια του Αννόβερου (1909), Breslau (1910-1913), Göttingen (1913-1918), και Βερολίνο (1918-1920). Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής δέχτηκε μια θέση στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης στην Ανατολία. Όταν οι Τούρκοι καταστρέψανε την Σμύρνη το 1922, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής έσωσε την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και κινήθηκε προς το πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δίδαξε έως το 1924. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής διορίστηκε στη συνέχεια τον καθηγητή των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Το 1916, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής όταν ήταν πλήρης καθηγητής των μαθηματικών στο Göttingen, και στην Γερμανία έλαβε αυτήν την επιστολή από το Βερολίνο από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν:

Berlin, Sunday

Dear colleague! I find your derivation wonderful, now I understand everything. At first, the small writing mistakes on the second page had caused me some difficulties. Now, however, I understand everything. You should publish the theory in this new form in the Annals of Physics since the physicists do not normally know anything about this subject as was also the case with me. With my letter I must have come across to you like a Berliner who had just discovered Grunewald and wondered whether people were already living there. If you wouldn't mind also making the effort to present to me the canonical transfromations, you'll find in me a grateful and attentive audience. If you, however, answer the question about the closed time trajectories, I will appear before you with my hands folded. The underlying truth, though, is well worth some perspiration.

Best regards, your Albert Einstein.Η προηγουμένως αναφερθείσα επιστολή του Αϊνστάιν ήταν μέρος της αλληλογραφίας τους για τη θεωρία Hamilton - Jacobi.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν περίπου το 1912 είχε θέσει τις σκέψεις και τις ιδέες του σχετικά με τη γενική θεωρία σχετικότητας και ήλπισε με τη βοήθεια των εργαλείων Hamilton -Jacobi να φθάσει στις βαθύτερες ιδέες. Έχοντας αυτό υπόψη, στην 6η Σεπτεμβρίου του 1916 έγραψε στον Καραθεοδωρή .

Στο τέλος της επιστολής του, Αλβέρτος Αϊνστάιν ρώτησε τον Καραθεοδωρή : «Would you think a little bit about the problem of closed time trajectories? Here lies the essence of this still unsolved part of the space-time problem. I wish you all the best from yours truly, A. Einstein.» . Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής απάντησε την 16 Δεκεμβρίου 1916 γράφοντας : «Dear colleague, the main points in the theory of canonical substitutions can be most easily derived in my opinion in the following way. » Έπειτα παρουσιάζονται οι μαθηματικές εκφράσεις από τη θεωρία Hamilton - Jacobi. Και η επιστολή τελειώνει γράφοντας ….. «With best wishes, yours truly, C. Carathéodory.»

Η επιστολές του Αϊνστάιν εκφράζουν το γενικό συναίσθημα προς τον Καραθεοδωρή στο χρόνο. Επίσης η αποδοχή του Καραθεοδωρή ήταν μεγάλη στην Πρωσίδα ακαδημία των επιστημών στο Βερολίνο το 1919.

Ένα δε άλλο διάσημο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας των επιστημών, ο Geheimrat Oskar Perron είπε : «Carathéodory, one of the most magnificent mathematicians, substantially enriched and vitally influenced the sciences ... a man of unusually extensive education. As a member of the Greek nation, with his soaring spirit and restless pursuit, he continued the recognition of the tradition and legacy of classical Greek culture».

Ο Καραθεοδωρή έγραψε 232 περίπου εργασίες από τις οποίες δημοσιεύθηκαν οι 165. Όλες σχεδόν οι εργασίες του είναι θεμελιώδεις έρευνες εξαιρετικής εμπνεύσεως οι οποίες τον αναδεικνύουν ως έναν από τους λίγους στη παγκόσμια επιστήμη, και είναι ο ρυμοτόμος της μαθηματικής διανοήσεως. Η όλη του έρευνα εκπροσωπεί το νέο μαθηματικό πνεύμα του 20ου αιώνα το οποίο χαρακτηρίζεται από την επάνοδο στην κλασική εντέλεια των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών. Συγχρόνως το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη πολλαπλή πνευματική κίνηση εκδηλώνεται με συγγραφές και διαλέξεις .

Για πολλά χρόνια ήταν συνεκδότης του περιοδικού Mathematische annalen, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Circolo Mathematico di Palermo και πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής της Encykloradie der Mechanik (1931-1935).

Τα τελευταία χρόνια

Το 1932 επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα.

Πηγές: Wikipedia
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ